www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

΄Αγκυρα: Νέες προειδοποιήσεις προς τη Γαλλία


Με νέα αντίποινα απειλεί η Τουρκία τη Γαλλία, εάν η γαλλική Γερουσία εγκρίνει σήμερα το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση αναγνώρισης της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονίας.

«Έχουμε ήδη αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβουμε, εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί τελικά. Κανένας δεν πρέπει να το αμφισβητεί αυτό», δήλωσε από την Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας που ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετείχε στη σύνοδο των ΥΠΕΞ για το ζήτημα του Ιράν, αναμένοντας το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.

Όπως είπε, είχε συνομιλία το Σάββατο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την απάντηση που πρέπει να δοθεί στη Γαλλία. Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν είναι πια η Τουρκία του 2001», όταν το γαλλικό κοινοβούλιο
είχε αναγνωρίσει την «αρμενική γενοκτονία».


«Το να σκεφτεί κανείς ότι η Τουρκία θα επιβάλει κυρώσεις και ότι αργότερα θα τις αναθεωρήσει, σημαίνει ότι δε αναγνωρίζει την Τουρκία ως περιφερειακό παράγοντα και αναδυόμενη χώρα», προειδοποίησε ο Νταβούτογλου.


Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τους βουλευτές στις 22 Δεκεμβρίου, η Τουρκία πάγωσε τη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία της με το Παρίσι. Σύμφωνα με τουρκική πηγή, η Τουρκία είναι πιθανό να ανακαλέσει επ’ αόριστον τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και να μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού της προσωπικού.

«Εφεξής, οι ευρωπαϊκές αξίες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη απειλή. Εάν κάθε Κοινοβούλιο εγκρίνει αποφάσεις για την Ιστορία και τις εφαρμόζει, αρχίζει μια νέα περίοδος Ιεράς Εξέτασης στην Ευρώπη», εκτίμησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η συζήτηση επί του επίμαχου νομοσχεδίου θα αρχίσει να συζητείται στη Γερουσία στις 16.00 (ώρα Ελλάδος).

Δεν υπάρχουν σχόλια: