www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Π. Οικονόμου: Υπό εξέταση η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση


Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που εξετάζει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση, ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα.


Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε την περυσινή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση «λάθος, που δεν έγινε κατά λάθος, αλλά στο πλαίσιο λήψης μέτρων σε εφαρμογή του μεσοπροθέσμου προγράμματος».

Είπε ακόμη ότι όταν τέθηκε σε ισχύ το μεσοπρόθεσμο «και με δεδομένο ότι στη γλώσσα των πιστωτών οι στόχοι είναι πάντα ονομαστικοί, ελήφθη μια σειρά από λανθασμένα μέτρα, στα οποία
συμπεριλαμβανόταν και αυτό».

«Αν ήμασταν σε άλλη εποχή και δεν είχαμε κάνει τα λάθη που είχαμε κάνει επί δεκαετίες, δεν θα λαμβάναμε τέτοια μέτρα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι «ασφαλώς δεν έγινε η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας όπως έπρεπε», αλλά συμπλήρωσε ότι «τέτοια διαπραγμάτευση δεν είχε ξαναγίνει και έγινε υπό την πίεση, τόσο του χρόνου, όσο και των περιστάσεων».

«Εγώ», συνέχισε, «δεν θέλω να δώσω ελαφρυντικό σε κανέναν, ο καθένας έχει την ευθύνη των επιλογών του, αλλά ας μην ξεχνάμε και τα παραπάνω».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα τεθεί στο τραπέζι, μέσα σε ένα πλαίσιο πολλών εναλλακτικών επιλογών.

«Θα πρέπει», εξήγησε, «να δούμε αν θα μειώσουμε το 23% κατά τρεις μονάδες, ή αν θα επιλέξουμε συγκεκριμένους κλάδους εφαρμογής του μέτρου κι αν στους κλάδους αυτούς θα είναι και ο συγκεκριμένος. Θα πρέπει βεβαίως να συνεννοηθούμε και με τους ανθρώπους που καλέσαμε να απαλλάξουν τη χώρα από δεκάδες δισ. χρέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: