Μεσοσταθμική αύξηση κατά 9,2% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, εισηγήθηκε, σήμερα, η κυβέρνηση, αύξηση που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τα νοικοκυρά που πλήττονται, ήδη, από τα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν φαίνεται αρκετή για την εξυγίανση της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε αυτές να αποτυπώνουν το πραγματικό κόστος παραγωγής ενέργειας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.
Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ υπερτιμολογεί τους εταιρικούς της πελάτες προκειμένου να επιδοτεί τα φθηνότερα τιμολόγια προς τα νοικοκυριά, ενώ η μισή περίπου ποσότητα από το ηλεκτρικό ρεύμα που παράγει προέρχεται από τον λιγνίτη, η τιμή του οποίου αναμένεται να αυξηθεί από το 2013.
«Το ΥΠΕΚΑ αποσκοπεί σε μια αύξηση των τιμολογίων που δεν θα ξεπερνάει μεσοσταθμικά συνολικά το 9,2% και αυτό θα αποτυπωθεί και στην σχετική υπουργική απόφαση», ανέφερε το
υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σε ανακοίνωσή του μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για θέματα ενέργειας.
Η επιχείρηση έχει συσσωρευμένο χρέος 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και το υπουργείο ανέφερε ότι η αύξηση είναι απαραίτητη για να μπορέσει η επιχείρηση να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις και να μπορέσει να βελτιώσει την κερδοφορία της.
«Η αύξηση αυτή σε συνδυασμό με μια σειρά μέτρων για την μείωση του κόστους της ΔΕΗ μπορεί να καλύψει τις επιβαρύνσεις της επιχείρησης, να διατηρήσει την βιωσιμότητά της και να της επιτρέψει την αναχρηματοδότηση των δανείων της», ανέφερε το ΥΠΕΚΑ στην εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο.
Η αύξηση είναι πολύ χαμηλότερη από το 17% που είχε ζητήσει η ΔΕΗ και το 12,7% που είχε προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην κυβέρνηση. Η τελευταία φορά που αυξήθηκαν τα τιμολόγια ήταν τον Ιούλιο του 2008.
Το τρίτο τρίμηνο υπήρξε το πρώτο ζημιογόνο για την ΔΕΗ την τελευταία διετία και η εταιρία αναμένεται να συνεχίσει να είναι ζημιογόνος και στο τέταρτο τρίμηνο.
Μάλιστα ήδη περικόπτει το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 2 δις ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους των καυσίμων και την μείωση της ζήτησης εν μέσω ύφεσης.
Στις 22 Δεκεμβρίου η Standard & Poor's υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της επιχείρησης στο 'CCC' από 'Β-' εν μέρει εξαιτίας των ανησυχιών ότι δεν θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τραπεζικά δάνεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου που λήγουν το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου