www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΥΠΟΙΚ: Αν προκύψουν στοιχεία για τις καταθέσεις στην Ελβετία, θα διαβιβαστούν στη Βουλή


«Παραβιάζει ανοιχτές θύρες όποιος, ίσως από συνήθεια, ζητά να γίνει κάτι που τώρα, μετά από δεκαετίες, γίνεται», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε δημοσιογραφικά σχόλια, μετά και από καταγγελίες Ελβετού βουλευτή για καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες.

Σε δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στον κατάλογο των προσώπων που υπόκεινται σε υποχρέωση υποβολής δήλωσης «Πόθεν Έσχες».

Ξεκαθαρίζει ότι εφόσον προκύψουν σχετικά στοιχεία, αυτά θα διαβιβαστούν, για μεν τα πολιτικά πρόσωπα στη Βουλή, για δε άλλες κατηγορίες προσώπων που υπόκεινται σε δήλωση «Πόθεν Έσχες» και δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς, δια των οποίων ασκείται μεγάλη επιρροή στη δημόσια ζωή, στην αρμόδια Αρχή.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με
τη μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών, όπως αναφέρει, έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.

Όπως επισημαίνει, η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει τη βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό, προσθέτει, «πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά».


Ζητείται διερεύνηση των καταγγελιών


Με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, οι βουλευτές της Ν.Δ., Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κωνσταντίνος Τζαβάρας ζητούν τη διερεύνηση των ισχυρισμών του Ελβετού βουλευτή, Ιωσήφ Ζησιάδη, περί ύπαρξης μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες.

Καλούν παράλληλα τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, να αναλάβει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για την εξακρίβωση των ονομάτων.

Οι δύο βουλευτές της ΝΔ επικαλούνται το βουλευτή του ελβετικού κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδη, ο οποίος τόνισε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι πιο πολλοί (Ελληνες) βουλευτές, Δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ έχουν, πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία» και ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών να ερευνήσει την εγκυρότητα τις καταγγελίας.

«Η βαρυσήμαντη δημόσια δήλωση του Ελβετού βουλευτή εγείρει μέγα ζήτημα σε σχέση με τη διαφάνεια των περιουσιακών στοιχείων των βουλευτών», τονίζουν οι κ.κ. Τζαβάρας, καλώντας επιπλέον τον κ. Πετσάλνικο να προσκαλέσει τον κ. Ζησιάδη στην ελληνική Βουλή, προκειμένου να παράσχει πληροφορίες ώστε να ξεκινήσει η σχετική έρευνα.

Τη διερεύνηση των καταγγελιών ζήτησε και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, καλώντας επίσης την κυβέρνηση να υποβάλει ειδικό αίτημα ώστε να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων των βουλευτών με πιθανούς λογαριασμούς τους σε τράπεζες της Συνομοσπονδίας.

«Στο πλαίσιο συμφωνίας που δρομολόγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις Ελβετικές Αρχές προκειμένου να εισπραχθούν διαφεύγοντες φόροι πολλών ετών από ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, είναι επιτακτικό να υπάρξει, πέραν της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί, υποβολή ειδικού αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής», δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως είναι ζήτημα τιμής για τον πολιτικό κόσμο η διερεύνηση της φερόμενης καταγγελίας Ελβετού αξιωματούχου, ότι το άνοιγμα των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, προσέκρουε από το 2005, στην ύπαρξη καταθέσεων Ελλήνων βουλευτών.

Γι αυτό ο κ. Καρχιμάκης ζητεί όπως διερευνηθεί το συντομότερο δυνατόν η υπόσταση της αναφοράς «και στην περίπτωση που αυτή ευσταθεί, να ξέρουμε, να ξέρει ο ελληνικός λαός, ποιοί έβαζαν εμπόδια σε μια τέτοια συμφωνία», στην οποία όπως σημείωσε, «έδωσε σάρκα και οστά η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου».

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για το θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Παπαδημούλης φέρνει το θέμα στη Βουλή μετά από δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι οι συμφωνίες Γερμανίας-Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου-Ελβετίας που χρησιμοποιεί ως πρότυπο η Ελλάδα για τη δική της συμφωνία, βρίσκονται «στον αέρα» μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί διατηρούν την ανωνυμία των μεγαλοκαταθετών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την τρικομματική κυβέρνηση αν θα αλλάξει την πανθομολογούμενη ανεπαρκή ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο των βουλευτών κι άλλων δημοσίων προσώπων.

Συνάντηση με αφορμή την υπόθεση είχε σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, ο οποίος υπογράμμισε τη βούληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει κάθε πρωτοβουλία για τη διερεύνηση του θέματος, ώστε «να μην μείνουν σκιές πάνω από τον πολιτικό κόσμο της χώρας».

Επιπλέον, χαρακτήρισε θετική τη συγκυρία καθώς, όπως είπε, η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει ήδη δρομολογήσει την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με τις ελβετικές αρχές για την είσπραξη διαφυγόντων φόρων από ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: