www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Θεσμικό όργανο μακροοικονομικής διαχείρισης της ευρωζώνης, προτείνει ο Θ. Πάγκαλος


Την άμεση δημιουργία, εντός του έτους, ενός νέου θεσμικού οργάνου στην Ε.Ε. «που να απαντά σε πολιτικά κριτήρια», για τη διαχείριση των μακροοικονομικών ισορροπιών της ευρωζώνης, πρότεινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνάντησή του με εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αργά χθες το απόγευμα στο Παρίσι.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πάγκαλου στη γαλλική πρωτεύουσα για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης του Λούβρου, «Το Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου- Η αρχαία Μακεδονία».

«Η λύση για την αντιμετώπιση του ευρωπαϊκού προβλήματος στο σύνολό του», τόνισε μεταξύ άλλων, «είναι η άμεση δημιουργία, εντός του έτους, ενός νέου θεσμικού οργάνου που να απαντά σε πολιτικά κριτήρια. Ενός οργάνου ικανού να παίρνει τάχιστα αποφάσεις, το οποίο θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί και να εγγραφεί στη Συνθήκη. Οπως η Κομισιόν διαχειρίζεται για παράδειγμα την Αγροτική Πολιτική, ένα τέτοιο πολιτικό όργανο θα εξασφαλίζει τις μακροοικονομικές ισορροπίες της ευρωζώνης» και στη συνέχεια εκτίμησε πως
«σήμερα, έχουμε φτάσει στο σημείο, που μια τέτοια θεσμοθέτηση είναι πλέον απαραίτητη».

Αφού μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις στρεβλώσεις οι οποίες -όπως είπε- διογκώθηκαν με τα χρόνια, λόγω της πελατειακής πολιτικής πραγματικότητας, ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στις «επικίνδυνες εξελίξεις» μετά το 2000 και ειδικότερα στην αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Στο σημείο αυτό, έκανε ειδική αναφορά σε τρεις Ελληνες πολιτικούς που είχαν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για τα δημοσιονομικά προβλήματα, τον Στέφανο Μάνο, τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον αείμνηστο Μιχάλη Παπαγιαννάκη.

Σε ερώτημα σχετικά με τη φορολογική πολιτική της Ελλάδας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι η λύση θα δοθεί μέσα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών με τη δημιουγία ενός νέου φορολογικού συστήματος διαφάνειας. Εξήγησε επίσης τις δυσκολίες για τη φορολόγηση των εφοπλιστικών κεφαλαίων.

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Ελλάδα, απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δημοκρατικότητα και την υψηλή εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν ζητεί από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα, αλλά αναμένει να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το κατά πόσο «η Ελλάδα ψάχνει απεγνωσμένα βοήθεια» από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία κτλ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ βοήθεια, αλλά δάνεια τα οποία αποπληρώνει με τόκο, για να διευκρινίσει ότι αυτό που ζητεί η Ελλάδα είναι βιώσιμες συνθήκες δανεισμού.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επισφαλής καθώς και για τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ο Θ. Πάγκαλος χαρακτήρισε επαρκή την πλειοψηφία των 154 εδρών και υποστήριξε ότι οι διαφορές και οι αποκλίσεις εντός του ΠΑΣΟΚ απηχούν διαφορετικές απόψεις αλλά ότι ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ έχει στηρίξει την κυβέρνηση σε όλες τις αποφάσεις, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: