www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

«Πράσινο» στο ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση


Το «πράσινο φως» για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση έδωσε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε την εθνική στρατηγική για την Ανώτατη Παιδεία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι γενικοί στόχοι της αλλαγής είναι η βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, η βελτίωση της ποιότητας των σπουδών και της μάθησης, η ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα και της διεθνούς παρουσίας των ΑΕΙ και η σύνδεση των ΑΕΙ με την αναπτυξιακή διαδικασία και την αγορά εργασίας.

Πυλώνες των αλλαγών, όπως ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου, είναι η αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων, η εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης και η κατανομή της με βάση την ποιότητα και τις εθνικές προτεραιότητες, η αξιολόγηση και η κοινωνική λογοδοσία παντού, η αναβάθμιση της ποιότητας
σπουδών για κάθε φοιτητή, η σύγχρονη και αποτελεσματική διοίκηση, η επιστημονική αριστεία σε διεθνές επίπεδο, το ψηφιακό άλμα στη διοίκηση και την εκπαίδευση των ΑΕΙ, η διεθνοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΙ και η τόνωση της εξωστρέφειας, η σύνδεσή τους με την κοινωνία, και την οικονομία και η απάντηση τους στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των Ιδρυμάτων.Ο οργανισμός κάθε Ιδρύματος ρυθμίζει την οργάνωση και λειτουργία του Ιδρύματος με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του.

Όσον αφορά στο μοντέλο διοίκησης, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η νέα στρατηγική στο θέμα της διοίκησης εισάγει την έννοια του Συμβουλίου του Ιδρύματος το οποίο συνιστά την αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και της διαφάνειας.

Ο Πρύτανης είναι ο Ακαδημαϊκός και Διοικητικός ηγέτης του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκλέγει τον πρύτανη για 3ετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης. Η Σύγκλητος διατηρεί το δικαίωμα αρνησικυρίας.

Ο ρόλος των φοιτητών, είναι ενεργός. Όπως είπε η υπουργός, οι εκπρόσωποι των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων εκλέγονται από ενιαίο ψηφοδέλτιο με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από το σύνολο των ενεργών φοιτητών. Συμμετέχουν στο Συμβούλιο του Ιδρύματος, στη Σύγκλητο, στην Κοσμητεία, στη Μονάδα Διασφάλισης ποιότητας, στο Συμβούλιο Φοιτητικής Μέριμνας, στα Συμβούλια Σπουδών. Στα συμβούλια αυτά η συμμετοχή φοιτητών ανέρχεται στο 40%.

Διαμαντοπούλου: Προχωράμε με πάθος


«Προχωράμε με πάθος και ορμή» δήλωσε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι περιμένει προτάσεις από τους διάφορους φορείς ως την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου προς ψήφιση.
Για άλμα δεκαετιών στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση.

Στην εισηγήσή του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοθέτημα «μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων», που αλλάζει, όπως είπε, ριζικά το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Εκρινε επίσης αναπόφευκτες τις αντιδράσεις κατά του ν/σχ, αφού, όπως παρατήρησε, «κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεβολεύει όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει στα πράγματα ως είχαν μέχρι σήμερα».

Στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε, στο πλαίσιο του διαλόγου που συνεχίζεται, έκκληση, «στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας, όλες τις φωτεινές και με εθνική και διεθνή αναγνώριση δυνάμεις των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας», να στηρίξουν τις αλλαγές «που ξέρουν ότι είναι αναγκαίες και όχι να ταυτίζονται με τις δυνάμεις της αδράνειας, της συντήρησης και της στασιμότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: