www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Μόνο ο 1 στους 10 από όσους κάνουν δίαιτα χάνει βάρος!


Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εν όψει καλοκαιριού σκεφτόμαστε να χάσουμε λίγο ή πολύ βάρος. Πολλές δίαιτες παρουσιάζονται σαν οι καταλληλότερες, λες και δια μαγείας θα ελυναν το πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών.

Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας(MRC), οι περισσότεροι από εμάς που προσπαθούν να χάσουν βάρος είτε μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουν είτε εντάσσοντας στην καθημερινή τους ζωή την άσκηση, θα επιστρέψουν αργά ή γρήγορα στο αρχικό τους βάρος...

Εκ των 12 εκατομμυρίων Βρετανών που αποφασίζουν να κάνουν μια δίαιτα, λιγότερο από το 10% αυτών καταφέρνει τελικά να χάσει βάρος, ενώ οι περισσότεροι επανακτούν τα χαμένα κιλά μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 5.400 άτομα και των δύο φύλων από το έτος της γέννησής τους το 1946 έως σήμερα, και άλλα 20.000 γεννημένα το 1958. Κατέγραψαν τοσο τις αυξομειώσεις του βάρους τους, όσο και τις ιδιαιτερότητες στον τρόπο ζωής τους. Το παράξενο είναι ότι και οι δύο ομάδες «πήραν» πολύ βάρος κατά την δεκαετία του '80, το οποίο μαλιστα αυξανόταν σταδιακά.

Η υπεύθυνη για θέματα βάρους του Συμβουλίου, Δρ. Ρεμπέκα Χάρντι υποστήριξε ότι «ορισμένοι χάνουν κιλά αλλά ελάχιστοι κατορθώνουν να σταθεροποιηθούν στο ιδανικό βάρος τους. Η καλύτερη τακτική λοιπόν είναι να αποτρέψουμε αυτούς τους ανθρώπους να γίνουν υπέρβαροι».

Άλλοι πάλι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι παρόλο που 1 στους 4 Βρετανούς κάνει δίαιτα κάποιες στιγμές στην ζωή του, το 60% πρόκειται να είναι παχύσαρκοι μέχρι το 2050, οδηγώντας σε ακόμη περισσότερα καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη ή καρκίνο.

Ο καθηγητής Νικ Φάινερ σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας: «είναι απίθανο να είχε αναπτύξει ο άνθρωπος μηχανισμούς ρύθμισης της παχυσαρκίας, η οποία παρατηρείται ως πρόβλημα τα τελευταία 30-40 χρόνια. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, η συσσώρευση λίπους συνιστούσε πλεονέκτημα και ένδειξη πλούτου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: