www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Παραμένει το αυτόφωρο, αυξημένες οι ποινές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Αυτόφωρο και αυξημένες ποινές για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής φέρνει και μετά τη διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα για την μη πληρωμή, ΦΠΑ, εισφορών και παρακρατούμενων φόρων το αυτόφωρο θα ισχύει από την πρώτη ημέρα που έληξε η προθεσμία πληρωμής. Επίσης με νέα διάταξη υποχρεώνει τους επιτηδευματίες να ενημερώνουν με στοιχεία για τις πωλήσεις τους, τη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.


Πλέον ως αδικήματα που εμπίπτουν στο συνεχές αυτόφωρο θα θεωρούνται:

♦ η μη καταβολή βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

♦ η φοροδιαφυγή με την παράλειψη υποβολής ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος

♦ η φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση Φ.Π.Α και λοιπών παρακρατούμενων φόρων, τελών ή εισφορών

Το αυτόφωρο, μόνο για την πρώτη κατηγορία (ληξιπρόθεσμα χρέη) δεν θα ισχύει από την ημερομηνία της οφειλής, καθώς θα δίνεται περιθώριο τεσσάρων μηνών για την αποπληρωμή των
χρεών. Από εκεί και πέρα για διάστημα 20 μηνών για τα πλημμελήματα και 5 χρόνων για τα κακουργήματα, θα κινδυνεύουν όσοι δεν πλήρωσαν, να συλληφθούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Όσον αφορά στην τρίτη κατηγορία (μη υποβολή ΦΠΑ, εισφορών κλπ) το αυτόφωρο θα ξεκινάει από την ημερομηνία υποχρέωσης πληρωμής των ποσών και για διάστημα 20 μηνών για τα πλημμελήματα και 5 χρόνων για τα κακουργήματα.

Η τιμωρία για κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (που δεν αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές) αυξάνεται σε κάθειρξη μέχρι είκοσι χρόνια. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος πληρώσει τις οφειλές του δεν ισχύει η ποινική δίωξη. Ακόμη αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% όταν ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές.

Σε ρόλο λογιστή οι επιτηδευματίες

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις για την φοροκάρτα, δημιουργείται η υποχρέωση σε σχεδόν όλους τους επιτηδευματίες (όσους εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών) να στέλνουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν σε βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ.

Στη δημοσιότητα λίστες οφειλετών και έλεγχοι από το... γραφείο

Οι έλεγχοι των επιτηδευματιών, πλέον προβλέπεται να γίνοντα κατά κύριο λόγο από το γραφείο και κατ’ εξαίρεση στην έδρα της επιχείρησης έτσι ώστε να γλιτώνουν χρόνο οι υπάλληλοι και να περιορίζονται οι επαφές τους με τους φορολογούμενους.

Ακόμη, μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση καταλόγων με τα εισοδήματα πολιτών, το νομοσχέδιο φέρνει την υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να δημοσιοποιεί τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ και έχουν καθυστερήσει να πληρωθούν για πάνω από ένα χρόνο.

Δεν θα ισχύει για όσους έχουν ρυθμίσει οφειλές και είναι συνεπείς και όταν υπάρχει δικαστική απόφαση για την αναστολή της καταβολής των οφειλών.

Επίσης θα δημοσιοποιούνται στοιχεία φορολογούμενων που εμπίπτουν σε παραβάσεις του ΚΒΣ όπως η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, η μη έκδοση αποδείξεων και η καταχώριση ανύπαρκτων εξόδων στα βιβλία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: