www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Αλλαγές στη λειτουργία των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών, προτείνει η Νέα Δημοκρατία, ύστερα από τις μεταρυθμίσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών της κυβέρνησης.


Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνει:

1. Την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής για τις εξεταστικές επιτροπές που διερευνούν πολιτικές ευθύνες και τις επιτροπές προκαταρκτικής εξέτασης, ώστε η σύνθεσή τους να αποτελείται από ίσο αριθμό βουλευτών από κάθε κόμμα και το προεδρείο να εκλέγεται από τα μέλη της επιτροπής με μυστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το κόμμα έτσι κατοχυρώνεται άμεσα μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος η
ανεξαρτησία των βουλευτών

2. Τη θέσπιση ανώτατης προθεσμίας για την υποβολή του πορίσματος σε επίπεδο εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής.

3. Το Γνωμοδοτικό Δικαστικό Συμβούλιο να θεσπιστεί μόνο μέσα από τον Κανονισμό της Βουλής και όχι από την εξεταστική επιτροπή και να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα στη διατύπωση του νομικού μέρους του πορίσματος που αφορά τυχόν ενδείξεις ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Η πρόταση αυτή, θα βελτιώσει την κατάσταση μέχρι την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οι προτάσεις που περιέχονται στο προσχέδιο νόμου εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες και «εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητά τους”.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσε αναφέρεται ότι:

Η κατάσχεση του οικονομικού οφέλους στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας χρειάζεται σε βάθος διερεύνηση, κατά πόσο βρίσκεται εντός της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 86 παρ. 1.

Υπερβαίνει επίσης τις αρμοδιότητες της επιτροπής να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κατά προσώπου που δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα.

Τέλος διατυπώνει το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να προκύπτει παράνομο οικονομικό όφελος κατά προσώπου όταν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για συγκεκριμένη πράξη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: