Αμερικανοί επιστήμονες έρχονται να στηρίξουν με αριθμητικά δεδομένα την άποψη που έχει διατυπωθεί πολλές φορές ότι ο γαλαξίας μας και γενικότερα το Σύμπαν είναι γεμάτο από πλανήτες σαν τη Γη. Ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, μελετώντας περισσότερα από 160 άστρα στον γαλαξία μας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε τέσσερα άστρα γύρω από τα οποία έχει αναπτυχθεί ένα ηλιακό σύστημα υπάρχει και ένας πλανήτης με χαρακτηριστικά (μέγεθος και γεωλογία) παρόμοια με αυτές της Γης. Με δεδομένο ότι μόνο στον γαλαξία υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα 200 δισεκατομμύρια άστρα (κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για 400 δισ.) αν η εκτίμηση των αμερικανών ερευνητών είναι σωστή τότε μόνο στον γαλαξία μας θα πρέπει να υπάρχουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια «Γαίες», ενώ στο Σύμπαν πρέπει να είναι αμέτρητες!
Οι ερευνητές μελετούσαν για πέντε έτη άστρα σε κοντινές αποστάσεις από τη Γη (απόσταση όχι μεγαλύτερη από 80 έτη φωτός) χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Κeck που βρίσκεται στη Χαβάη. Τα υπάρχοντα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια μπορούν να εντοπίζουν μόνο μεγάλους πλανήτες,
όπως ο Δίας ή ο Κρόνος, όμως τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης της τεχνολογίας ώστε να μπορούν να εντοπίζουν και μικρότερους πλανήτες. Σύμφωνα με την κρατούσα επιστημονική άποψη, η ανάπτυξη ζωής έχει περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσει σε πλανήτες με γεωλογία και μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης, γι΄ αυτό και ο εντοπισμός τέτοιων πλανητών είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου