ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ευκαιρίες αλλά και οικονομικούς κινδύνους εγκυμονεί το όραμα της «πράσινης ανάπτυξης» στην Ελλάδα, το οποίο, αν εξαιρέσει κανείς τις θηριώδεις επενδύσεις μεγαλοεπιχειρηματιών στην αιολική ενέργεια, για τον πολύ κόσμο έχει συνδεθεί με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών και των εταιρειών, ή σε προσοδοφόρες επενδύσεις στα χωράφια της επαρχίας.
Η υψηλή «εγγυημένη» τιμή στην οποία αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια η ΔΕΗ (έως 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανάλογα με το μέγεθος), σε συνδυασμό με την προθυμία χρηματοδότησης των σχεδίων από τις τράπεζες, την ευκολία αδειοδότησης και τη σύντομη χρονικά δυνατότητα απόσβεσης, είναι παράγοντες που σε πρώτη ματιά καθιστούν τέτοιες επενδύσεις συμφέρουσες. Ετσι, χιλιάδες πολίτες, επαγγελματίες και
αγρότες έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Η απόδοση από φωτοβολταϊκά
Με το σημερινό κόστος εγκατάστασης και τις σημερινές τιμές πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας τα φωτοβολταϊκά υπολογίζεται ότι έχουν σταθερή καθαρή απόδοση της τάξης του 13% το έτος.
Ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά είναι η εγκατάσταση 1.500 MW ώς το 2014 και συνολικά 2.200 MW μέχρι το 2020. Από αυτή την ισχύ τα 750 MW έχει αποφασιστεί ότι θα δοθούν στους κατ' επάγγελμα αγρότες (ήδη έχουν υποβληθεί 6.000 αιτήσεις για 600 MW) και τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν σε όλους τους άλλους επενδυτές (1.000 MW ώς το 2014 και 1.450 MW ώς το 2020).
Ο οικιακός τομέας δεν περιλαμβάνεται στα συγκεκριμένα όρια και πρακτικά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς περιορισμούς, αν και μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικά περιορισμένο. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για εγκαταστάσεις μέχρι 10 KW είναι λιγότερες από 2.000.
Αντίθετα, για τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά (πάνω από 10 και έως 1.000 KW) εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Ειδικά μετά τον Ιούνιο, που ψηφίστηκε ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπεβλήθησαν περισσότερες από 17.000 αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 3.050 μεγαβάτ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το «πλαφόν» που έχει θέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας για εγκατάσταση 2.200 φωτοβολταϊκών μεγαβάτ μέχρι το 2020, έχει ήδη ξεπεραστεί από σήμερα σε επίπεδο προθέσεων. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος πολλά από τα επενδυτικά σχέδια, για τα οποία μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι έχουν πληρώσει το κόστος των μελετών, να μην υλοποιηθούν ποτέ.
΄Ηδη η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα των φακέλων και στους επόμενους δύο μήνες θα μπορεί να αποτιμήσει τη χωρητικότητα του κάθε δικτύου και να έχει μια εικόνα για τη συνολική ισχύ που ζητά κάθε νομός
kryfokamari: Ας δούμε τα μείον της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε επαγγελματικές στέγες από ιδιώτες, κατόχων ακινήτων
Η μελέτη της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην ταράτσα επαγγελματικού χώρου είναι δωρεάν - τουλάχιστον από μια έρευνα που έκανα σε κάποιες εταιρείες.
Ο ιδιοκτήτης της επαγγελματικής στέγης πρέπει να τοποθετήσει καινούργιο ρολόι ΔΕΗ.
Επειδή δεν συμφέρει φορολογικά να κάνει κάποιος την εγκατάσταση ως φυσικό πρόσωπο σε τέτοιες στέγες, αναγκάζεται να ιδρύσει εταιρεία. Εδώ φορολογικά συμφέρει να ιδρύσεις ΟΕ ή ΕΕ.
Εδώ όμως αρχίζουν τα περίεργα: Εκτός του ότι πληρώνεις ένα σημαντικό ποσό για να ιδρύσεις μια τέτοια εταιρεία (η τιμή διαφέρει από δικηγόρο σε δικηγόρο ή ακόμα από λογιστή σε λογιστή) το κράτος αναγκάζει τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην εταιρεία να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) με ότι αυτό συνεπάγεται. Γιατί πρέπει να πληρώνει κάποιος ασφάλεια, εφόσον δεν υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης; Το τοποθετείς στην ταράτσα και τελειώνεις. Δεν ασχολείσαι μ' αυτό.
Πρέπει να τηρούνται βιβλία εσόδων - εξόδων. Άρα χρειάζεσαι λογιστή. Εδώ οι τιμές ξεκινούν από 20 € χωρίς απόδειξη / μήνα έως και 200 € /μήνα.
Η φορολογία μιας ΟΕ ή ΕΕ είναι 20%. Δεν σταματάει όμως εκεί. Τα κέρδη μετά φόρων πρέπει να δηλωθούν στην ατομική δήλωση κάθε εταίρου και να ξαναφορολογηθούν.
Όλοι οι εταίροι πρέπει να δεσμευτούν με τα περιουσιακά τους στοιχεία ή τουλάχιστον ένας απ' αυτούς.
Το τρέξιμο για δικαιολογητικά μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΣΜΥΕ ατελείωτο. Ακόμα ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν τι χρειάζεται.
Κάποιες τράπεζες καλύπτουν το 70 - 75% της επένδυσης ή κάποια το 90% με τις ανάλογες προσημειώσεις.
Η καλύτερη περίπτωση αποπληρωμής του δανείου και αρχής εσόδων είναι τα 6 έτη. Αν πέσουμε σε κακοκαιρίες (έλλειψη ηλιοφάνειας) ή ζημιές επί των τζαμιών των φωτοβολταϊκών τότε πάμε ακόμη πιο πίσω.
Η εγγύηση που δίνουν οι εγκαταστάτες είναι από 2 έως 10 χρόνια. Από κει και πέρα τα έξοδα είναι των εταίρων.
Αυτά έμαθα από μια πρώτη έρευνα. Φαντάζομαι θα υπάρχουν και τα ψιλά γράμματα.
Κατά τ' άλλα το κράτος προωθεί και νοιάζεται για την πράσινη ενέργεια. Το ενοχλεί που πληρώνουμε πρόστιμα; Δεν νομίζω. Άλλωστε λεφτά υπάρχουν. Εκείνα τα χρήματα που θα εισπράξουν από τους αφελείς που θα τσιμπήσουν το τυρί που βρίσκεται στη φάκα που έχουν στήσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου