www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Το γονίδιο της υπέρτασης

Τα γονίδιά μας- και μάλιστα ένας συγκεκριμένος γονιδιακός πολυμορφισμός- παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν θα νοσήσουμε από αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.

Το γονίδιο της υπέρτασης


Τα γονίδιά μας- και μάλιστα ένας συγκεκριμένος γονιδιακός πολυμορφισμός- παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν θα νοσήσουμε από αθηροσκλήρωση και στεφανιαία νόσο.

Μια ελληνική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Αmerican Journal of Ηypertension» (Μάρτιος 2010), δείχνει ότι όσοι έχουν στον γονότυπό τους ένα αλλήλιο (το G), έχουν μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου των στεφανιαίων αγγείων και εμφράγματος του μυοκαρδίου. Τα τελευταία χρόνια- όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Δημήτριος Τούσουλης και Αίαντας Αντωνιάδης- γίνεται πολύς λόγος και
για την επίδραση της γενετικής στη διαδικασία της αθηροσκληρώσεως. Ενας μεγάλος αριθμός γονιδιακών (γενετικών) πολυμορφισμών με θετική, αρνητική ή ουδέτερη επίδραση στη διαδικασία της αθηρογένεσης έχει μελετηθεί. Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και φαίνεται πως προσφέρουν ακόμα μια εξήγηση για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας. Οι ερευνητές εξέτασαν έως σήμερα πολυάριθμους γονιδιακούς πολυμορφισμούς. «Πρόσφατα μελετήσαμε την επίδραση ενός συγκεκριμένου γονιδιακού πολυμορφισμού στη βαρύτητα της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και στη διεργασία της φλεγμονής σε άτομα με στεφανιαία νόσο και υπέρταση και σε άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο και υπέρταση», εξηγούν. «Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα άτομα που είχαν στον γονότυπό τους το ένα αλλήλιο (G) είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μεταξύ των υπερτασικών ασθενών και μικρότερης έκτασης στεφανιαία νόσο. Το ίδιο αλλήλιο φάνηκε πως σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής συγκριτικά με το Α (αλλήλιο)» Πολύ σημαντικό θεωρούν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη επίδραση στη φλεγμονή παρατηρήθηκε μόνο στα υπερτασικά άτομα και όχι στα μη υπερτασικά. «Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά ιδιαίτερα στο πεδίο της θεραπείας των ασθενών αυτών, αφού η πιθανή γονοτυπική ανάλυση των ασθενών θα μπορούσε μελλοντικά να καθορίσει και την πιθανή αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπισή τους», σχολιάζουν.

΄Οταν η χοληστερίνη είναι κληρονομική

Οι επιστήμονες δεν έχουν σήμερα καμία αμφιβολία ότι η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται από την παιδική ηλικία και εξελίσσεται με την πάροδο των χρόνων, δημιουργώντας τη γνωστή αθηρωματική πλάκα. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον υπάρχει διεθνώς για την επίδραση της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας, δηλαδή της κληρονομήσιμης μορφής αυξημένης χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων στο αίμα.

«Ιδιαίτερα τα παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία εμφανίζουν αγγειακές διαταραχές, οι οποίες είναι μάλιστα συμβατές με πρώιμη εμφάνιση αθηροσκληρώσεως», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Τούσουλης. « Παρά τις πρώιμες όμως αλλαγές που συντελούνται σε αυτά τα άτομα, η ανάπτυξη καρδιακής νόσου μπορεί να διαφέρει ακόμα και μεταξύ τους. Το γεγονός αυτό γεννά αρκετά ερωτηματικά. Φαίνεται, δηλαδή, πως η υπερχοληστερολαιμία δε μπορεί να αποτελεί το μοναδικό αίτιο καρδιαγγειακής νόσου σε τόσο μικρή ηλικία και πιθανώς να υπάρχουν μηχανισμοί και διεργασίες οι οποίες διαδραματίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αθηροσκληρώσεως και των κλινικών της εκδηλώσεων από την παιδική ηλικία». Πρόσφατα, στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ο κ. Τούσουληςκαι οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μελέτη σε παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αtherosclerosis». «Διερευνήσαμε τον πιθανό ρόλο δύο διεργασιών (της φλεγμονής και της πήξης) και του κατά πόσον αυτές εμπλέκονται στην αθηρογένεση που χαρακτηρίζει την οικογενή υπερχοληστερολαιμία», λένε. «Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως διαταραχές τόσο στη φλεγμονώδη διεργασία όσο και στη διαδικασία της πήξης είναι παρούσες στα παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία και μάλιστα συμβάλλουν στη διαταραχή της φυσιολογικής λειτουργίας των αγγείων αυτών των ατόμων- και κατ΄ επέκταση στη διαδικασία της αθηρογένεσης».

Γιατί το ελαιόλαδο ωφελεί τα αγγεία

Το καλαμποκέλαιο βλάπτει την καρδιά μας, αλλά το ελαιόλαδο την ωφελεί, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Βrtitish Μedical Journal». Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία (δηλαδή, η κακή λειτουργία του ενδοθηλίου, που είναι το εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών) έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην αθηρογένεση. Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Τούσουλης και οι συνεργάτες του εξέτασαν τον ρόλο που μπορεί να έχει άμεσα η κατανάλωση ελαίων όπως το καλαμποκέλαιο, το ελαιόλαδο, το μουρουνέλαιο και το σογιέλαιο στην ενδοθηλιακή λειτουργία, στην οξειδωτική καταπόνηση και τη φλεγμονή των αγγείων σε νεαρούς και υγιείς ανθρώπους. Το καλαμποκέλαιο φάνηκε πως είχε βλαπτική δράση στο ενδοθήλιο, ενώ το ελαιόλαδο είχε ευεργετική δράση, αν και πρόσκαιρη. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης πως όλοι οι τύποι ελαίων δεν είχαν σημαντική επίδραση στη φλεγμονή και στην οξειδωτική καταπόνηση, αν και πρόσκαιρα τις ελάττωσαν».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: