www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Χρηματική αποζημείωση των συγγενών θυμάτων της «Ρικομέξ»

Δικαιώνονται οι συγγενείς ττων θυμάτων της Ρικομέξ.


Το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποφάσεις του έκανε δεκτές τις αιτήσεις τους.

Σημειώνεται ότι το εργοστάσιο της Ρικομέξ κατέρρευσε από τον μεγάλο σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου 1999 (5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ), με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 39 άνθρωποι.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας υποχρέωσε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής να τους καταβάλλει χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης που υπέστησαν, καθώς αναγνώρισε

ότι είχε ευθύνες αφού κατά το κατασκευαστικό στάδιο του εν λόγω εργοστασίου δεν πραγματοποίησαν οι υπάλληλοί της τους απαιτούμενους ελέγχους ή έκαναν πλημμελείς ελέγχους.

Με μια από τις αποφάσεις του ΣτΕ υποχρεώθηκε η Νομαρχία να καταβάλλει το ποσό των 150.000 ευρώ στους γονείς θύματος της «Ρικομέξ» και 50.000 ευρώ στον αδελφό του.

Οι συγγενείς υποστήριξαν ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης ότι η κατάρρευση του κτιρίου της «Ρικομέξ», επήλθε συνεπεία παρανόμων πράξεων και παραλείψεων των υπαλλήλων της Πολεοδομίας Αχαρνών (η οποία διοικητικά ανήκει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής), οι οποίοι δεν τήρησαν την πολεοδομική νομοθεσία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της αρμοδίας επιτροπής που συστάθηκε κατόπιν αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, διαπιστώθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι πολεοδομικοί κανόνες.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν και άλλες παρατυπίες, όπως είναι ότι το κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών το εμβαδόν οικόπεδου παρουσιάστηκε τριπλάσιο του πραγματικού, όπως επίσης, ότι ενώ προβλεπόντουσαν 32 υποστυλώματα βρέθηκαν 24.

Σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι σε τμήματα της όλης οικοδομής υπήρξε ελλιπής και πλημμελής οπλισμός και σύνδεση στις πλάκες, κ.λπ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ οι πολεοδομικές υπηρεσίες υποχρεούνται τουλάχιστον μια φορά κατά το στάδιο κατασκευής και αποπεράτωσης οικοδομής να διενεργούν αυτοψία, να επισημαίνουν οποιεσδήποτε παραλείψεις και σφάλματα και να διατάσσουν την λήψη των καταλλήλων μέτρων προς επανόρθωσή τους.

Η υποχρέωση αυτή των Νομαρχιών καθίσταται εντονότερη εάν κατά το αρχικό στάδιο ελέγχου των στατικών μελετών-σχεδίων είχε διαπιστωθεί από τις υπηρεσίες της ότι δεν είναι πλήρης.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: