Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις ότι από σημείωμα του Μιχ. Χριστοφοράκου προκύπτει ότι η Siemens λάδωσε υπουργό της Νέας Δημοκρατίας το 2008.
Η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της στην Εξεταστική Επιτροπή Κ. Τζαβάρα επιχείρησε να βγάλει πλαστό το έγγραφο, αλλά στελέχη της Εξεταστικής κάνουν ένα βήμα παραπάνω και μιλούν για μια μίζα που (μπορεί να) φτάνει τα 2 εκατ. ευρώ- και άρα η αναφορά στο 50% να αφορά 1 εκατομμύριο! Το ιδιόχειρο σημείωμα του αφεντικού της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου αναφέρει επί λέξη «να στείλουμε το 50% των συμφωνηθέντων στον άνθρωπό μας του υπουργικού συμβουλίου» είναι συνταγμένο στις αρχές του 2008, και αυτό ακριβώς το σημείο είναι που κάνει τη Ν.Δ. να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πλαστό έγγραφο, δεδομένου ότι ο Χριστοφοράκος είχε παραιτηθεί από τη θέση του τον Δεκέμβριο του 2007. Ωστόσο, όλοι γνώριζαν ότι ο Χριστοφοράκος εξακολουθούσε να διοικεί τη Siemens για μερικούς μήνες ακόμη μέχρι να
αντικατασταθεί από γερμανό μάνατζερ.
Η κυβέρνηση απέφυγε να τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα της μίζας σε υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά ανώνυμη κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «το ντοκουμέντο υπάρχει και ζητάει απαντήσεις. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα βρει την άκρη στη συγκεκριμένη υπόθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είναι αυτός ο υπουργός, τι αφορά ο χρηματισμός του, και φυσικά ποιο είναι το ποσό με το οποίο χρηματίστηκε».
Αποστασιοποίηση
Η στάση της κυβέρνησης προφανώς έχει να κάνει με την προσπάθειά της να αποστασιοποιηθεί από τις εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να μην μπορεί να χρεωθεί αύριο κάτι σχετικό με τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα. Η στάση αυτή θα τηρηθεί για όσο διαρκεί η έρευνα και είναι ενδεικτικές οι αποστάσεις που κρατάει η κυβέρνηση στο θέμα της κλήσης ή μη του Κώστα Σημίτη ενώπιον της Εξεταστικής προκειμένου να δώσει εξηγήσεις μετά την παραδοχή του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη ότι δωροδοκήθηκε από τη Siemens. Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή σύσκεψη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με τους εκπροσώπους του κόμματος στην Εξεταστική Επιτροπή, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, προκειμένου να γίνει μια ανασκόπηση των στοιχείων που προκύπτουν από το έργο της Εξεταστικής και να καθοριστεί η περαιτέρω στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά τις εργασίες της. Στη σύσκεψη θα μετάσχει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης που επιστρέφει από την Ιταλία, ενώ όπως αναμένεται θα κριθεί οριστικά και το θέμα της κλήσης ή μη σ΄ αυτήν τη φάση των εργασιών της Επιτροπής του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη. Από την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να επιχειρεί να εξισορροπήσει την κλήση του κ. Σημίτη με την πιθανή κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, στο πλαίσιο ενός ιδιότυπου συμψηφισμού.
Για τη Δικαιοσύνη
Η Επιτροπή πάντως πρόκειται να ζητήσει παράταση των εργασιών της, τουλάχιστον κατά 15 ημέρες- έως το τέλος του Ιουνίου- καθώς αυτό κρίνεται ως απολύτως απαραίτητο προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής, και να εκδώσει με τη σειρά της πόρισμα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής, «έχουμε έναν τεράστιο όγκο στοιχείων και δεν έχουμε μπει σε άλλες παράπλευρες πτυχές του σκανδάλου της Siemens». Οπως σημείωσε, το κύριο έργο της Επιτροπής ώς τώρα αφορούσε το σκάνδαλο με το σύστημα ασφάλειας C4i και δεν έχει ακουμπήσει καθόλου το σκάνδαλο στον ΟΣΕ. «Δυο και κάτι χρόνια καθυστερεί η σχετική προκαταρκτική έρευνα και η έρευνα είναι σε εντελώς αρχικό επίπεδο», ανέφερε σχετικά. Υποστήριξε δε ότι φέρει μεγάλες ευθύνες η Δικαιοσύνη για το θέμα αυτό, διότι όπως άφησε να εννοηθεί η ανάκριση σκοπίμως περιορίστηκε στο C4i στη λογική ότι σ΄ αυτό εμπλέκονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και δεν προχώρησε μετά το 2004 για να μην εμπλακούν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Για το στέλεχος της Εξεταστικής που προαναφέρθηκε, «ο ρόλος της Δικαιοσύνης εί ναι ένα πεδίο που θα ερευνηθεί, διότι από τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας προκύπτει ότι υπήρξε συνειδητή προσπάθεια να στραφεί η ανάκριση προς συγκεκριμένη κατεύθυνση με παράλληλη προσπάθεια να προστατευθούν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης». Με βάση τις αναφορές αυτές, θεωρείται βέβαιο ότι ενώπιον της Επιτροπής θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για τη στάση τους κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για το σκάνδαλο της Siemens, τόσο ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς όσο και ο πολυσυζητημένος ανακριτής της υπόθεσης Νίκος Ζαγοριανός.
Υπενθυμίζεται ότι το σημείωμα Χριστοφοράκου με το οποίο δίνεται η «εντολή» να καταβληθεί η μίζα στον γαλάζιο υπουργό, βρισκόταν στο δεσμευμένο από τη Δικαιοσύνη υλικό και βρέθηκε μόλις πρόσφατα ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής στο υλικό αυτό. Αλλο μέλος της Επιτροπής, που μάλιστα ανήκει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ανέφερε στα «ΝΕΑ» ότι «αν διαπιστωθεί ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν έπραξαν το καθήκον τους, είναι βέβαιο ότι θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει ο νόμος. Δεν το συζητάμε αυτό». Να σημειωθεί επίσης για την περίπτωση αυτή, ότι τόσο ο κ. Σανιδάς όσο και ο κ. Ζαγοριανός δεν καλύπτονται από κανενός είδους ασυλία...
Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν αύριο με την κλήση ενώπιόν της του πρώην υπουργού επί Νέας Δημοκρατίας, και αντιπρόεδρου της Βουλής σήμερα, Βύρωνα Πολύδωρα. Ο κ. Πολύδωρας καλείται στην Εξεταστική για να δώσει διευκρινίσεις για το σύστημα C4i...
ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2008
Το ιδιόχειρο σημείωμα Χριστοφοράκου αναφέρει: «να στείλουμε το 50% των συμφωνηθέντων στον άνθρωπό μας του υπουργικού συμβουλίου»
Σημίτης: Στόχος να ενισχυθεί η ηγετική εικόνα Σαμαρά
Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε από την Κομοτηνή ότι το αν θα κληθεί η όχι ο κ. Σημίτης στην Εξεταστική είναι ένα θέμα που αφορά την Επιτροπή και όχι την κυβέρνηση. Το κλίμα στην Εξεταστική Επιτροπή πάντως είναι σε αναντιστοιχία με τα όσα καταγράφονται στη δημόσια πολιτική ζωή: για παράδειγμα, η θέση της Νέας Δημοκρατίας πως πρέπει να κληθεί ο κ. Σημίτης δεν ανταποκρίνεται στη στάση που τηρούν τα στελέχη της που μετέχουν στην Επιτροπή. Σημειώνεται άλλωστε ότι με ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής, για τις κλήσεις των μαρτύρων πρέπει να συμφωνούν όλα τα μέλη της. Ο πρώην πρωθυπουργός, με δήλωσή του το Σάββατο, απέδωσε τη δημόσια τοποθέτηση της Ν.Δ. ότι πρέπει να κληθεί στην Εξεταστική σε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, παραπλάνησης της κοινής γνώμης και ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του Αντ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη: «Το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής δεν επιτρέπεται να διολισθήσει σε εντυπωσιασμούς και σε παραπλανήσεις. Οταν προτείνεται να κληθεί ένας πρώην πρωθυπουργός σε συζήτηση χωρίς στοιχεία και μαρτυρίες που τον αφορούν προσωπικά, θα κυριαρχήσουν εικασίες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις, φραστικές προσβολές και καταγγελίες. Το ζητούμενο είναι όμως η αλήθεια και όχι η προσωπική ή η κομματική αντιπαράθεση. Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απλώς και μόνο σκοπεύει να ενισχύσει την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά. Η Εξεταστική Επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα.
Δημοσιογράφοι πίσω από τον κωδικό 10100
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ από 300 σελίδες καλύπτουν οι κινήσεις του κωδικού 10100 της Siemens από τον οποίο διακινούνταν τα δώρα αλλά και οι αμοιβές των δημοσιογράφων που είχαν πάρε-δώσε με τη Siemens. Ενα πυκνό σύστημα ανθρώπων του Τύπου φαίνεται πως είχε επαφή με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, ο οποίος το ήλεγχε πότε με δώρα (ηλεκτρικά, οικοσκευές, ηλεκτρονικό εξοπλισμό) και πότε με χρήματα, προκειμένου να έχει «προστασία και κάλυψη» τόσο ο ίδιος όσο και οι πολιτικοί του φίλοι, αλλά και να διευκολύνεται η Siemens ώστε να υλοποιεί τις συμφωνίες με το Δημόσιο. Το πλέγμα αυτό των ανθρώπων του Τύπου που βρίσκονταν υπό την καθοδήγηση του Χριστοφοράκου προσπαθεί να εξακριβώσει η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων η οποία επιχειρεί να διασταυρώσει στοιχεία που αφορούν τις κινήσεις του κωδικού 10100 με τους κωδικούς που είχαν οι συνεργαζόμενοι με την εταιρεία δημοσιογράφοι. Το συγκεκριμένο αρχείο που περιέργως δεν καταστράφηκε παρά το ότι ο Χριστοφοράκος είχε δώσει σχετική εντολή στη γραμματέα του όταν αποχώρησε οριστικά από την εταιρεία, λέγεται ότι βρίσκεται τώρα στα χέρια της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, η οποία υποθέτει ότι σε μια εβδομάδα το πολύ θα έχει ταυτίσει τα πρόσωπα με τους κωδικούς, και βεβαίως με το τι έπαιρνε ο καθένας από τη Siemens.
Δύο λίστες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, φαίνεται πως υπάρχουν δυο λίστες δημοσιογράφων που είχαν σχέση με τη Siemens.
Η πρώτη αφορά παροχές σε είδος (ηλεκτρονικός εξοπλισμός, οικοσκευές κ.λπ.) αλλά και κατ΄ αποκοπήν ποσά, και η δεύτερη αφορά ένα τυπικό payroll το οποίο λειτουργούσε σε μηνιαία βάση (δηλαδή οι δημοσιογράφοι είχαν ενός είδους μισθό από την εταιρεία) αλλά μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις- όπως για παράδειγμα την υποστήριξη της εταιρείας για συμβάσεις που είχε αναλάβει ή διεκδικούσε- να υπήρχε και έκτακτη αμοιβή. Το συγκεκριμένο «έργο», σύμφωνα με παράγοντες της Εξεταστικής Επιτροπής, είχε αναλάβει γνωστή εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας αλλά και διαφήμισης, στην οποία με εντολή Χριστοφοράκο και από τον κωδικό 10100 εκχωρούνταν ένα ποσό, το οποίο στη συνέχεια μοιραζόταν στους περιλαμβανόμενους στο payroll προκειμένου να στηρίξουν τη Siemens επικοινωνιακά ή να της παρέχουν κάλυψη σε σχέση με διάφορα πρότζεκτ που αναλάμβανε.
Πόσοι ήταν
Επειδή στον κωδικό 10100 ήταν χρεωμένα και τα μικροδώρα που έκανε η εταιρεία σε ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης στις γιορτές, η Εξεταστική ζήτησε από την ΥΠΕΕ να «φιλτράρει» τις καταγραφές που υπάρχουν και να τις εξαιρέσει από τις υπόλοιπες που δείχνουν μια σταθερή σχέση με τη Siemens και τον Χριστοφοράκο.
Δεν υπάρχει επί του παρόντος ακριβής εικόνα για το πόσοι ήταν οι δημοσιογράφοι αυτής της τελευταίας κατηγορίας. Αλλοι μιλούν για 40 άτομα και άλλοι για 70.
Και στον ΟΤΕ
Στο μεταξύ, αποκαλύπτεται ότι ο Χριστοφοράκος είχε στήσει ένα υποστηρικτικό δίκτυο για τη Siemens και στον ΟΤΕ, αλλά και σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν εντοπιστεί, το αφεντικό της Siemens, μέσω μιας γνωστής εταιρείας ανακατασκευής και ανάπλασης κτιρίων, «προσλάμβανε» στελέχη των εταιρειών που προαναφέρθηκαν, προκειμένου να τους ελέγχει σε κρίσιμες ώρες για την εταιρεία. Εκτιμάται ότι πάνω από 30 άτομα φαίνεται να έχουν προσληφθεί από την εταιρεία αυτή, χωρίς, όπως λένε παράγοντες της Επιτροπής, να παρέχουν κανένα έργο. Τα πρόσωπα αυτά ερευνώνται ενδελεχώς ήδη και γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων από τις οποίες για αρκετούς έχει προκύψει ότι τα χρήματα που έπαιρναν είναι μαύρα.
Η ΥΠΕΕ αναζητεί τον τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν τα ποσά που πήγαιναν στη συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να αμείβονται οι εν λόγω αργόμισθοι. Την προσοχή όχι μόνο της Εξεταστικής αλλά και αρμόδιων υπηρεσιών έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τα ονόματα ορισμένων από τους προσληφθέντες στην εταιρεία είχαν ακουστεί στην ανάκριση που ακολούθησε όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών...
Νέα κατηγορητήρια για το «ιερό σκάνδαλο»
ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ με πολιτικό φόντο για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου συντάσσει η εφέτης-ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, καθώς η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε τροχιά απολογιών.
Η δικαστική λειτουργός αξιολογώντας το πλούσιο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, σε συνδυασμό με τις απολογίες των κατηγορουμένων που έχουν περάσει από το γραφείο της, ετοιμάζεται να στείλει νέες κλήσεις σε πρόσωπα για τα οποία έχουν προκύψει ενδείξεις για την ανάμειξή τους στις «ιερές ανταλλαγές».
Σε περίπτωση που η ανακρίτρια ακολουθήσει τα... ίχνη των εισαγγελέων Ευσταθίας Σπυροπούλου και Παντελή Στραγάλη, οι οποίοι διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, μετά την πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνα Μαντέλη η σκυτάλη των απολογιών αναμένεται να περάσει στον άλλοτε γενικό γραμματέα του υπουργείου Κωνσταντίνο Σκιαδά. Και αυτό γιατί στο αρχικό στάδιο της έρευνας ο κ. Σκιαδάς είχε εξεταστεί με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης ταυτόχρονα με την κ. Μαντέλη.
Τότε, ο κ. Σκιαδάς είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων ότι οι επίμαχες ανταλλαγές αποφασίστηκαν σε επίπεδο υπουργικό και ότι εκείνος έπαιρνε εντολές από την πολιτική ηγεσία.
Από την πλευρά της η ανακρίτρια μελετά όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της από καταθέσεις μαρτύρων, αλλά και την απολογία της κ. Μαντέλη, προκειμένου να αποφασίσει αν θα καλέσει με την ιδιότητα του κατηγορουμένου και άλλα πρόσωπα που είχαν μεν πολιτική ιδιότητα την κρίσιμη περίοδο των ανταλλαγών αλλά δεν καλύπτονται από την ασυλία της παραγραφής που προσφέρει για πρώην μέλη της κυβέρνησης ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου