www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Λύση με το όνομα μέχρι τον Ιούνιο ζητούν οι Αλβανοί των Σκοπίων

Την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας έως τον Ιούνιο ζήτησε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ ο ηγέτης του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, έτσι ώστε να απεμπλακεί η ενταξιακή πορεία της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.


Σύμφωνα με πηγές της «Ένωσης για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) που επικαλείται ο Τύπος των Σκοπίων, ο Αλί Αχμέτι σε συνάντησή του με τον κ. Γκρούεφσκι σημείωσε πως αν δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας ως τον Ιούνιο,
τότε το κόμμα του θα αναγκαστεί να επανεξετάσει την περαιτέρω συμμετοχή του στον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ, καθώς το DUI έχει δεσμευτεί απέναντι στους ψηφοφόρους του για την προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, η οποία παραμένει στάσιμη λόγω της εκκρεμότητας της ονομασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, είπε στον κ. Αχμέτι ότι η κυβέρνησή του αναμένει εντός του Απριλίου από τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, να υποβάλει νέα πρόταση, η οποία θα είναι πιο βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη και θα ανταποκρίνεται σε ορισμένες βασικές επιδιώξεις της ΠΓΔΜ.

Το θέμα προβάλλεται ευρέως από τον σημερινό Τύπο των Σκοπίων. Η «Ουτρίνσκι Βέσνικ» έχει τίτλο «Ο Αχμέτι έδωσε διορία στον Γκρούεφσκι για το όνομα », ενώ η «Βεστ» αναφέρει «Ο Αχμέτι ανήγγειλε στον Γκρούεφσκι την αποχώρηση του από την κυβέρνηση».

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της ΠΓΔΜ απαρτίζεται κυρίως από το VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι και το DUI του Α. Αχμέτι. Το VMRO-DPMNE, μαζί με ορισμένα άλλα μικρά κόμματα με τα οποία συνεργάζεται, διαθέτει στη Βουλή 63 έδρες σε σύνολο 120, ενώ το DUI που είναι το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, έχει 18 έδρες.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: