www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Στις 30/3 η σύγκρουση σωματιδίων στο CERN

Τη σύγκρουση σωματιδίων στο υψηλότερο επίπεδο ενέργειας που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα θα επιχειρήσουν οι ερευνητές του CERN στις 30 Μαρτίου, στην προσπάθειά τους να αναπαράγουν τις συνθήκες της γέννησης του διαστήματος πριν από 13,7 δισεκατομμύρια έτη.
Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προσπάθεια των επιστημόνων για σύγκρουση των σωματιδίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων. Οι πολλαπλές συγκρούσεις αναμένεται να προκαλέσουν πολλά μικρά Big Bang, τα οποία θα δώσουν στους επιστήμονες τα στοιχεία που χρειάζονται για την κατανόηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε το σύμπαν.

«Η ευθυγράμμιση των δεσμών είναι από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση: είναι σαν να εκτοξεύεις μία βελόνα από κάθε πλευρά του Ατλαντικού με στόχο να συγκρουστούν στα μέσα της διαδρομής», εξηγεί ο Στιβ Μάιερς, διευθυντής τεχνολογίας και επιταχυντών του CERN.

Μόλις επιτευχθούν οι συγκρούσεις υψηλής ταχύτητας, το σχέδιο επιτάσσει τη συνεχή εφαρμογή τους για 18-24 μήνες, με μια μικρή παύση για τεχνικούς λόγους στα τέλη του έτους, σύμφωνα με το CERN.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: