www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

 Άμεση βάδιση μετά από αντικατάσταση γόνατος, λόγω χρόνιας οστεοαρθρίτιδας, προσφέρει στους ασθενείς μια νέα επεμβατική τεχνική, τα θεαματικά αποτέλεσμα  της οποίας παρουσιάστηκαν από διάσημους  ορθοπεδικούς στο  Παγκόσμιο Συνέδριο Αρθροπλαστικών στο Ορλάντο των Η.Π.Α (11-14 Δεκεμβρίου)!

Οι ασθενείς μετά την αντικατάσταση γόνατος, βαδίζουν αμέσως  και οι περισσότεροι απ  αυτούς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια ή την επόμενη  ημέρα, ακολουθώντας σύντομο πρωτόκολλο αποκατάστασης!

«Η εξέλιξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη νέα τεχνική δίνουν πράγματι εκπληκτικά αποτελέσματα και οι ασθενείς μπορούν να βαδίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης»
αναφέρει  ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, που εφαρμόζει τη μέθοδο στην Ελλάδα.

«Η νεα τεχνική, συνεχίζει ο Δρ Αλευρογιάννης ανήκει στην κατηγορία της ελάχιστα παρεμβατικής χειρουργικής και  έχει  σαν αποτέλεσμα, να μη διαταράσσει καθόλου τα συνδεσμικά στοιχεία και το μυϊκό σύστημα της άρθρωσης του γόνατος. Τα ειδικά προθετικά υλικά, τοποθετούνται με ακρίβεια, σε άριστη θέση, με ή χωρίς τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών και παθητικών συστημάτων ρομποτικής χειρουργικής, μέσα από μικρές τομές, όπως επιβάλλει η επιστήμη στις μέρες μας" .

Η  νέα μέθοδος γίνεται σε πιστοποιημένα Κέντρα με  εξειδικευμένο προσωπικό, με μεγάλη χειρουργική εμπειρία, άριστη γνώση των ανατομικών στοιχείων της περιοχής, καθώς και άριστη τεχνική υποστήριξη από όλη τη χειρουργική ομάδα. Χαίρει ήδη ευρείας αποδοχής από τους ασθενείς. Τα  αποτελέσματα είναι εκπληκτικά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας δεν ξεπερνά τις δυο ημέρες. Όλοι οι ασθενείς κινητοποιούνται ευχερώς από το βράδυ της εγχείρησης και οι επιπλοκές μας είναι μηδαμινές.

 Η μέθοδος απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα του γονάτου και η συντηρητική θεραπεία δεν έχει πλέον κανένα αποτέλεσμα, αλλά κυρίως σε αυτούς που "φοβούνται" την παλιά κλασική μέθοδο με τις δυνητικές επιπλοκές της και θέλουν κάτι ελάχιστα επεμβατικό, που να συνδυάζει ταχεία ανάρρωση και το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική στο γόνατο είναι:

Aνώδυνη
Προσφέρει   καλύτερο  λειτουργικό  και αισθητικό  αποτέλεσμα
Ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος στο χειρουργείο, τον μετεγχειρητικό πόνο και την ανάγκη χρήσης φαρμάκων
Συμβάλλει στην ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση
Ελαττώνει τις μετεγχειρητικές επιπλοκές και
Οδηγεί σε  ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η χειρουργική τεχνική διαφέρει από την κλασική αρθροπλαστική, δεν καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι, ελαττώνει το κόστος νοσηλείας του και δεν του δημιουργεί μετεγχειρητικά προβλήματα. Επίσης οι ασθενείς αφήνουν τις πατερίτσες και άλλα εξωτερικά βοηθήματα μετά από περίπου 25 ημέρες ,δεν έχουν ανάγκη παρατεταμένης φυσιοθεραπείας, οδηγούν το αυτοκίνητό τους με ιατρική οδηγία μετά από 20 ημέρες, ενώ ανεβαίνουν σκάλες, συνήθως μετά το 15ήμερο.

OΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η ΠΙΟ  ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΕΠΕΒΑΣΗΣ

  Ένδειξη για την αντικατάσταση του γόνατος έχουν κυρίως οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια οστεοαρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι στην πραγματικότητα εκφυλιστική νόσος της μέσης ηλικίας, προσβάλλει κυρίως τα κάτω άκρα με πιο συχνή την άρθρωση του γόνατος σε ποσοστό άνω του 65% και αποτυπώνει την προοδευτική φθορά του χόνδρου, που δε δύναται να αναγεννηθεί από μόνος του και οδηγεί σε βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης.

Μόνο στην Ευρώπη πάνω από 100 εκατομμύρια  άτομα υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους. Η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνεπεία των τελευταίων τεχνολογικών και ιατρικών επιτευγμάτων, η παχυσαρκία και η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης  φαίνεται να αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες του προβλήματος.

 Στη χώρα μας σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,  το 14% του ελληνικού πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις του, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής και  δυσχέρεια εργασίας. Μάλιστα αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί  έγκαιρα, ο πάσχων κινδυνεύει με  σοβαρή αναπηρία .

Η οστεοαρθρίτιδα είναι ήδη μια από τις 10 πιο συχνές αιτίες εργασιακής ανικανότητας στις προηγμένες χώρες του κόσμου. Πάνω από 80% των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα έχουν καθημερινό πόνο και περιορισμό της κινητικότητάς τους, ενώ ποσοστό 25% δεν μπορούν να εκτελέσουν με ευκολία δραστηριότητες που αφορούν την καθημερινότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: