www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Αισιόδοξοι οι CEOs για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Αισιόδοξοι για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εμφανίζονται εννιά στους δέκα CEOs, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα που διεξάγει η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group σε δείγμα 2.340 Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων.


Ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος (ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index) διαμορφώθηκε στις 96 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας μικρή άνοδο έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Ο δείκτης επηρεάστηκε θετικά από τον τερματισμό της πολιτικής αβεβαιότητας και τη συγκρότηση κυβέρνησης μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ωστόσο η ανοδική του πορεία είναι συγκρατημένη εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και του μεταρρυθμιστικού έργου που απαιτείται ώστε να οδηγηθεί η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά τάξη μεγέθους δείχνει μικρή βελτίωση του κλίματος στις μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις ενώ αντίθετα σημειώθηκε κάμψη στις πολύ μεγάλες. Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current Status Index) παρέμεινε στα ίδια
επίπεδα έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ συνεχίζεται η ανοδική πορεία του δείκτη προσδοκιών ο οποίος διαμορφώθηκε στις 122 μονάδες.

 Το ποσοστό των CEOs που θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι δυσμενέστερη έναντι του περασμένου έτους αυξήθηκε σε 94% έναντι 89% του προηγούμενου τριμήνου.

Πάντως, αισιόδοξο, έστω και συγκρατημένα, είναι το κλίμα που επικρατεί μεταξύ των CEOs σχετικά με την τρέχουσα πορεία των επιχειρήσεων που διοικούν, με τον δείκτη να σημειώνει μικρή άνοδο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012 στις 55 μονάδες.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, ζητήθηκε επιπλέον η γνώμη τους σχετικά με ένα κρίσιμο ζήτημα της τρέχουσας οικονομικής επικαιρότητας που αφορά την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των CEOs (87%) πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, ενώ το 30% εκφράζει την απόλυτη βεβαιότητά του. Αντίθετα, το 13% θεωρεί ότι τελικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Ωστόσο, από το σύνολο αυτό μόνο το 1% πιστεύει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τεθεί εκτός ευρωζώνης μέσα στο επόμενο έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: