www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Ξεκινά η διαδικασία για σχηματισμό κυβέρνησης


Στις 12.30 ξεκινούν επισήμως οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να λάβει τη διερευνητική εντολή.

Η αναζήτηση συνεργασιών έχει ξεκινήσει ανεπίσημα από το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έχει επικοινωνήσει ήδη τηλεφωνικά με άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

 Οι προσπάθειες μπορούν να ευοδώσουν, δεδομένου ότι αριθμητικά, με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που εκλέχθηκαν, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση με 151 βουλευτές. Προαπαιτείται ωστόσο να υπάρξει και πολιτική συνεννόηση.

Οι προθέσεις του προέδρου της ΝΔ έχουν γίνει ξεκάθαρες από χθες, καθώς σε δηλώσεις του σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σχηματιστεί κυβέρνηση το
συντομότερο και ως στόχο έθεσε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε όλες τις δυνάμεις που συμφωνούν με το στόχο αυτόν να συμμετέχουν στον σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας».

 Ο κ. Σαμαράς δεν αναμένεται να χτυπήσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πυρήνα τη ΝΔ. «Θα είμαστε παρόντες στις εξελίξεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματικό «όχι» σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας με οποιαδήποτε σύνθεση έχει πει και το ΚΚΕ δια στόματος της Αλέκας Παπαρήγα.

 Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να στραφεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εμμένουν στις πάγιες θέσεις τους. «Αυτά που είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετά τις εκλογές», είπε στο μήνυμά του για το εκλογικό αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος, δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει στο εξής. Το γεγονός ότι έχει θέσει όρο για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα να απέχουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, δείχνει πως τα περιθώρια συνεργασίας είναι μάλλον ελάχιστα.

 Τέλος, ο Φώτης Κουβέλης δεσμεύθηκε ότι θα προσέλθει στις συζητήσεις των διερευνητικών εντολών προσδοκώντας μία κυβέρνηση «με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα» χωρίς όμως να δώσει «λευκή επιταγή σε κανέναν».

Εξάλλου, στις 10 το πρωί ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης παρέδωσε στον πρόεδρο της απερχόμενης Βουλής, Βύρωνα Πολύδωρα, τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου Στη σύντομη συνομιλία τους, ο κ. Πολύδωρας, αφού συνεχάρη τον κ. Μανιτάκη για την άψογη διεξαγωγή των εκλογών, επισήμανε την ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης.

Στις 11:30 ο πρόεδρος της Βουλής θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει επισήμως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και να ξεκινήσει η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

 Στις 12 τον κ. Παπούλια θα επισκεφθεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.Τι προβλέπει το Σύνταγμα

 Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης των εκλογών, η Βουλή που αναδεικνύεται από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι την 28η Ιουνίου στις 11 το πρωί για την ορκωμοσία της. Δεν αποκλείεται ωστόσο η Βουλή να συγκληθεί και νωρίτερα και να επιταχυνθεί η τελετή της ορκωμοσίας εφόσον πριν την παρέλευση των 11 ημερών έχει επιτευχθεί συμφωνία για το σχηματισμό Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα ορίζει η παράγραφος 2 του άρθρου 37 του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά -ως αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία- διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς θα έχει τρεις ημέρες περιθώριο για να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών ή το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει ψήφο ανοχής.

Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί, θα απολαμβάνει της ανοχής άλλων κομμάτων σε τρόπο που να τηρούνται οι διατάξεις του Συντάγματος (άρθρο 84) και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 141) για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της Βουλής από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 ψήφους.

 Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και αν και πάλι δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, την εντολή παραλαμβάνει ο αρχηγός του τρίτου κόμματος.

Αν δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μέσα από τη διαδικασία των διερευνητικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: