www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Απάντηση ΓΕΣ σε ΠΙΕ για τα άρματα Abrams

Στις ανησυχίες που εξέφρασε η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία αναφορικά με την ενδεχόμενη προμήθεια αρμάτων μάχης Μ1Α1 ABRAMS, απάντησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Συγκεκριμένα, η ΠΙΕ επικαλείτο πληροφορίες που θέλουν τα Abrams να έχουν στην θωράκισή τους απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως και τα βλήματα που χρησιμοποιούν τα εν λόγω άρματα. Για το λόγο αυτό, με επιστολή της προς τον υπουργό Αμυνας, η ΠΙΕ ζητούσε:
- ενημέρωση για το αν πράγματι η Ελλάδα σκοπεύει να προμηθευθεί τα συγκεκριμένα τανκ και σε ποια ποσότητα
- και τι είδους πυρομαχικά θα χρησιμοποιηθούν από τα συγκεκριμένα άρματα
- εγγυήσεις ότι τα Μ1Α1 ABRAMS δεν πρόκειται να προέρχονται από την σειρά M829 (πχ
M829A1, M829A2 κοκ)
- να αποκλεισθεί η προμήθεια το τύπου Μ1Α1ΗΑ με θωράκιση Απεμπλουτισμένου Ουρανίου
- τους σειριακούς αριθμούς των τανκ Μ1Α1 ABRAMS που θα προμηθευθεί η χώρα μας από τις ΗΠΑ.
Απαντώντας σε σειρά δημοσιευμάτων με αφορμή την επιστολή τη ΠΙΕ, το ΓΕΣ σημειώνει αφενός ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία -όπως διαβεβαιώνει- τηρείται απαρέγκλιτα από την Ελλάδα, απαγορεύεται η προμήθεια και χρησιμοποίηση βλημάτων με απεμπλουτισμένο ουράνιο και αφετέρου ότι σύμφωνα με την υφιστάμενη ενημέρωση από την αμερικάνικη πλευρά, τα εν λόγω άρματα δεν διαθέτουν θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου. Η ελληνική νομοθεσία εξάλλου, ορίζει ότι κατά την παραλαβή υλικού πραγματοποιείται έλεγχος εκπομπής ραδιενέργειας και σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη της δεν υλοποιείται η παραλαβή, διευκρινίζει το Γενικό Επιτελείο Στρατού και καταλήγει με την επισημανση ότι η ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού αποτελεί πρώτιστο μέλημα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Σύμφωνα με το ΓΕΣ, το ενδιαφέρον για την προμήθεια των αναφερομένων αρμάτων εκδηλώθηκε μετά από έγγραφο της αμερικάνικης πλευράς σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 ABRAMS. «Το θέμα», διευκρινίζεται, «είναι σε εξέλιξη καθόσον αναμένεται, αφενός η τελική έγκριση της παραχώρησης τους από την αμερικάνικη πλευρά και αφετέρου η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας σχετικά με την αποδοχή ή μη της δωρεάς. Ως εκ τούτου, λεπτομέρειες όπως, οι σειριακοί αριθμοί των υποψήφιων για προμήθεια αρμάτων δεν είναι γνωστές, καθόσον η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: