www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ισχυρή έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία


Το πιο ενεργό ηφαίστειο στην Ισλανδία εξερράγη το Σάββατο, στέλνοντας μια στήλη στάχτης και καπνού σε ύψος 20 χλμ. Στελέχη της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας και αεροπορικών εταιριών παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση καθώς το 2010 ανάλογο φαινόμενο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές για αρκετές ημέρες.

Οι αρχές απαγόρευσαν τη διέλευση πτήσεων σε περιοχές κοντά στο ηφαίστειο Γκρίμσβoτν, πάντως ένας αξιωματούχος είπε ότι τουλάχιστον τις επόμενες 24 ώρες το φαινόμενο δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid, η χθεσινή έκρηξη ήταν ισχυρότερη από την προηγούμενη, το 2004.

Η Χγιόρντις Γκουντμουντσντότιρ, εκπρόσωπος της Isavia, της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας, δήλωσε ότι η απαγόρευση των πτήσεων επιβλήθηκε σε μια ακτίνα 120 ναυτικών μιλίων (222
χλμ.) γύρω από τον κρατήρα.

Η έκρηξη στο ηφαίστειο Έιαφιαλαϊόκουλ είχε προκαλέσει χάος τον Απρίλιο του 2010, όταν οι αρχές απαγόρευσαν τις πτήσεις λόγω των φόβων ότι η ηφαιστειακή τέφρα και σκόνη θα προκαλούσε βλάβες στους κινητήρες των αεροσκαφών και ατυχήματα. Το νέφος έκλεισε πολλούς διαδρόμους διέλευσης των ευρωπαϊκών αερογραμμών.

Το Γκρίμσβoτν βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Βάτναγιόκουλ, στη νοτιοανατολική Ισλανδία, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όταν είχε εκραγεί το 2004, οι υπερατλαντικές πτήσεις χρειαζόταν να αναδρομολογούνται νότια της Ισλανδίας, πάντως δεν είχαν κλείσει αεροδρόμια.

Η Γκουντμουντσντότιρ είπε ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί και πως η Isavia και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας συντονίζονται με τα Συμβουλευτικά Κέντρα για την Ηφαιστειακή Σκόνη. Υπάρχουν δύο τέτοια κέντρα κοντά στην Ισλανδία, ένα στο Λονδίνο και ένα στην Τουλούζη της Γαλλίας.

«Μπορεί να πρόκειται για μια μεγάλη έκρηξη, αλλά είναι απίθανο να είναι παρόμοια (η κατάσταση) με πέρυσι», είπε ο Χγιόρλεϊφουρ Σβέινμπγιορνσον, γεωλόγος της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς αναφερόμενος στην έκρηξη του 2010.

Πρόσθεσε ότι η στήλη στάχτης και σκόνης από το Γκρίμσβετν θα μετακινηθεί προς βορρά και τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την κίνηση των αεροσκαφών στην Ευρώπη. Σημείωσε ωστόσο ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες.

Η εγχώρια αεροπορική εταιρία Icelandair ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της δεν επηρεάστηκαν. «Δεν αναμένουμε η έκρηξη του Γκρίμσβoτν να επηρεάσει την κίνηση των αεροσκαφών από τη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο», είπε ο διευθυντής επικοινωνίας της εταιρίας, Γκούντγιον ʼρνγκριμσον.

Εγχώρια ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα πυκνό σύννεφο λευκού καπνού σαν μανιτάρι πάνω από τα κοντινά όρη.

«Το Γκρίμσβoτν είναι πολύ ισχυρό ηφαίστειο και έτσι το παρακολουθούμε στενά, ακόμα κι αν οι τελευταίες εκρήξεις ήταν άκακες», δήλωσε ο Παλ Έιναρσον, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, μιλώντας στον ιστότοπο της εφημερίδας Morgunbladid.

Δεν υπάρχουν σχόλια: