www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: «Η Ελλάδα μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης»

Μία δυναμική προοπτική επιχείρησε να δώσει στο διεθνή ρόλο της χώρας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όταν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε πως: «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το πρόβλημα, αλλά μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος της Ευρώπης».


Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι απ’ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η κυβέρνηση προσπαθεί και έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει τόσο τις δανειακές ανάγκες της χώρας, όσο και το έλλειμμα αξιοπιστίας που άφησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από την προοπτική δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικών κρίσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε εξ αρχής υπέρ αυτής της προοπτικής. «Σήμερα η Ελλάδα έχει προτάσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως ευελπιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επιτευχθεί τελική συμφωνία, η οποία θα δώσει οριστική λύση στα προβλήματα των κρατικών χρεών των μελών της ευρωζώνης.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις χθεσινές συζητήσεις, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι δεν τέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από την γαλλογερμανική πλευρά, αλλά προβλήθηκαν μερικές
γενικές σκέψεις και ιδέες.

Ερωτηθείς αν αυτές οι ιδέες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των μισθών στην Ελλάδα, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα και την Ινδία με μειώσεις στους μισθούς και ότι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας είναι «να επενδύσουμε στην ποιότητα».

Ακόμη, διευκρίνισε πως τις προτάσεις που τέθηκαν στη Σύνοδο, η Ελλάδα τις έχει ήδη εφαρμόσει σε ποσοστό 90% και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε από αυτές τις προτάσεις. Η Ελλάδα έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω και αυτά που συζητήθηκαν σήμερα δεν μεταφράζονται επ’ ουδενί σε νέα μέτρα». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πιο στενή συντονισμένη οικονομική διακυβέρνηση, αλλά όμως «δεν υπάρχει ένα κουστούμι για όλες τις χώρες».

Όσον αφορά το χρέος, δήλωσε πως θεωρεί δεδομένη την επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων προς την Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα να συνοδευτεί και με άλλες θετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Ανέφερε, επίσης, ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζητήσεων τις προσεχείς εβδομάδες. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου να βρεθεί τελική λύση στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα της επιμήκυνσης είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συνολικής λύσης, η οποία θα αφορά και το χρέος της Ιρλανδίας, και ενδεχομένως άλλων χωρών. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση το έχει αποκλείσει, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν άλλες θετικές επιλογές που συνδέονται με τις αρμοδιότητες που θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.

Σχετικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ο πρωθυπουργός τα διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές. «Τολμάμε αλλαγές στη χώρα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αυτά τα μέτρα και είναι αποφασισμένη, να τα υλοποιήσει, μέσα από δημοκρατικό διάλογο και διαβούλευση.

Τέλος, σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επισήμανε, δε, ότι είναι ανάγκη η ΕΕ να επενδύσει στην καινοτομία, σε νέες τεχνολογίες και σε εκπαίδευση γύρω από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να αναπτυχθεί μία πράσινη οικονομία που θα καταστήσει την Ευρώπη περισσότερο ανταγωνιστική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η έκδοση ενός ευρωομολόγου θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρηματοδοτήσει τις ενεργειακές υποδομές. Επίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία να υποστηριχθούν οι υποδομές και οι αγωγοί και να περιληφθούν στις αποφάσεις οι πρόνοιες για τις νησιώτικες περιοχές, όπως είναι η Μάλτα , η Κύπρος, αλλά και τα ελληνικά νησιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: