www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Δελφίνια και φάλαινες υπό εξαφάνιση

Ο χειρότερος εχθρός του δελφινιού είναι ο άνθρωπος. Όχι μόνο λόγω των τραγικών περιστατικών που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας, αλλά και λόγω των τρομακτικών εικόνων που έρχονται από μακρινές περιοχές του πλανήτη μας, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Ο όρμος» , το οποίο πραγματεύεται τη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη φρικιαστική αυτή πραγματικότητα.


Όπως εξηγεί η επιστημονική σύμβουλος του προγράμματος «Ο δρόμος του δελφινιού» κ. Νίκη Διόγου, «μόνο η πραγματική επιβολή της προστατευτικής νομοθεσίας, η γνώση, η ευαισθητοποίηση και η δραστηριοποίηση μπορούν να βοηθήσουν ώστε να σωθούν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα και να διατηρηθεί η θαλάσσια
βιοποικιλότητα.

Τα αξιαγάπητα αυτά ζώα κινδυνεύουν άμεσα ή έμμεσα από ανθρώπινες δραστηριότητες, και πολλά δελφίνια και φάλαινες απειλούνται πλέον με αφανισμό: «Διαφορετικοί παράγοντες έχουν επιδράσει στη μείωση των κητωδών της Μεσογείου και κατ’ επέκταση των ελληνικών θαλασσών», όπως αναφέρει η σύμβουλος στον «Ελεύθερο Τύπο».

Στην ελάττωση του αριθμού τους συμβάλλουν η τυχαία σύλληψή τους σε αλιευτικά εργαλεία, η υπεραλίευση που μειώνει τα διαθέσιμα ιχθυοαποθέματα τα οποία στηρίζουν τους πληθυσμούς τους, η καταστροφή των περιοχών στις οποίες ζουν, ο θόρυβος και η όχληση από τη διέλευση πλοίων και από στρατιωτικές ασκήσεις στη θάλασσα, και η ρύπανση από τοξικά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε: Στην ιστοσελίδα www.spotadolphin.gr μπορείτε να δείτε πληροφορίες για τα κητώδη, καθώς και τη βάση δεδομένων των παρατηρήσεων.

Όλη η πρωτοβουλία του «Δρόμου του Δελφινιού» βασίζεται στην εθελοντική προσφορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: