www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη παγκοσμίως ολική μεταμόσχευση προσώπου, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ισπανών γιατρών που την πραγματοποίησαν.

΄Οπως αναφέρουν οι 30 ειδικοί του νοσοκομείου της Βαρκελώνης Βαλ ντε Χέμπρον που έφεραν εις πέρας την επέμβαση σε έναν νεαρό που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο πριν από πέντε χρόνια, παρότι συνολικά 10 μεταμοσχεύσεις προσώπου έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, όλες ήταν σε τμήματα του προσώπου και όχι στο σύνολό του.


΄Οπως έγινε γνωστό, πριν από τη μεταμόσχευση ο ασθενής αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα στην αναπνοή, την κατάποση και την ομιλία, ανέπνεε και έτρωγε με τεχνητή υποστήριξη, ενώ είχε
χειρουργηθεί άλλες 9 φορές χωρίς όμως αποτέλεσμα!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ιατρικής ομάδας του νοσοκομείου, Πέρε Μπαρέτ, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου, διήρκεσε 22 ώρες και στον ασθενή τοποθετήθηκαν νέοι μύες προσώπου, δέρμα, μύτη, χείλια, σιαγόνες, δόντια, στοματική κοιλότητα και ζυγωματικά οστά.

Στη πρώτη φάση της μαραθώνιας εγχείρησης αφαιρέθηκαν οι μαλακοί ιστοί του προσώπου, μαζί και οι φλέβες και οι αρτηρίες, εν συνεχεία οι σκληρότεροι ιστοί και τελικά αντικαταστάθηκαν σταδιακά. Το πρόσωπο του ασθενούς δεν μοιάζει με του ανώνυμου δότη, αλλά σχεδιάστηκε έτσι ώστε να είναι αρκετά κοντά στο πρόσωπο του λήπτη πριν αυτός τραυματιστεί.

΄Οπως προσέθεσε ο Μπαρέτ, η περίοδος ανάρρωσης του ασθενούς βαίνει καλώς και μέσα σε λίγες εβδομάδες ο ασθενής «θα αρχίσει να μιλά, να τρώει, να χαμογελά, ακόμα και να γελά».
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: