www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Αναζητούν την ευεξία σε βραχιόλι σιλικόνης

Κάνοντας κανείς ζάπινγκ στην τηλεόραση αργά το βράδυ σε μικρά κανάλια, θα δει διαφημίσεις τηλεμάρκετινγκ να προβάλλουν κορσέδες που υποστηρίζουν τη μέση, σανδάλια που αδυνατίζουν, πάτους παπουτσιών που ρυθμίζουν τη στάση του σώματος και άλλα πολλά.


Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των προϊόντων είναι ότι αφενός υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα και αφετέρου δεν διαθέτουν καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη για τις ιδιότητές τους. Οι σκεπτικιστές τα απορρίπτουν και κάνουν λόγο για αυθυποβολή. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα ένα νέο προϊόν, το βραχιόλι Ρower Βalance, έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το Ρower Βalance χαρίζει διαύγεια, βελτιώνει την ισορροπία, τη δύναμη και την ευελιξία του ανθρώπινου σώματος... Το βραχιόλι αυτό είναι ένα περικάρπιο από σιλικόνη, στο κέντρο του οποίου έχει ενσωματωμένο ένα ολόγραμμα. Το μυστικό, κατά τα λεγόμενα των κατασκευαστών, βρίσκεται στο ολόγραμμα. Κατασκευασμένο από ρητίνη πολυαιθυλενίου και
δοκιμασμένο σε ενεργειακά κύματα συγκεκριμένων συχνοτήτων, το ολόγραμμα όταν έρχεται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα υποτίθεται πως βοηθά τη λειτουργία της φυσικής ενεργειακής ροής, επιτρέποντας τη μέγιστη απόδοση. Οι επικριτές του από την πλευρά τους απορρίπτουν όλα αυτά και πιστώνουν την επιτυχία του στο φαινόμενο placebo. Με άλλα λόγια, ότι κάθε βελτίωση στην ισορροπία, την ευελιξία και τη δύναμη είναι απλώς αποτέλεσμα της αυθυποβολής, της θετικής σκέψης και της πίστης στο βραχιόλι.

Κυκλοφορούν... μαϊμούδες

Στη γειτονική Ιταλία το βραχιόλι έχει γίνει τόσο πολύ της μόδας, που οι πλανόδιοι μικροπωλητές στις παραλίες το έχουν εντάξει στην πραμάτεια τους. Μάλιστα, πρόσφατα κατασχέθηκαν έξι χιλιάδες πλαστά αντίγραφα του Ρower Βalance στην παραλία του Ρίμινι. Σε αυτό το γεγονός, βασίστηκε και η ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού που άρχισε πρόσφατα έρευνα για «τις πιθανές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» κατά των εταιρειών που διανέμουν το προϊόν στη γείτονα χώρα. Εντός δεκαπέντε ημερών η κατασκευάστρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να προσκομίσει τα κατάλληλα επιστημονικά και ιατρικά τεκμήρια σχετικά με τις ιδιότητες και τις πιθανές ευεργετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, που αποδίδονται στα προϊόντα της. Εντός της ίδιας προθεσμίας πρέπει να αποδειχθεί επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντένδειξη για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών που ενδέχεται να προκύψει από τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων.

Από την Καλιφόρνια

Το βραχιόλι αυτό γεννήθηκε στην Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 2007. Δυο αδέρφια, ο Τρόι, τεχνικός υπολογιστών, και ο Τζος Ρόνταρμελ, καθηγητής Ισπανικών, οπαδοί και οι δύο της αρχαίας κινέζικης ιατρικής, αναζητώντας έναν φυσικό τρόπο ίασης του σώματος εφηύραν το Ρower Βalance. Τα περικάρπια κατασκευάζονται στην Κίνα, τα ολογράμματα στη Μινεσότα και ο «εμποτισμός» τους στις ειδικές συχνότητες γίνεται σε ένα «μυστικό» δωμάτιο στα γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, πρόσβαση στο οποίο έχουν μόνο τα δύο αδέρφια. Σιγά σιγά, από στόμα σε στόμα, η φήμη του βραχιολιού εξαπλώθηκε και μέσω του Ιντερνετ οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στα ύψη. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η αύξηση επήλθε χωρίς επιστημονική απόδειξη ότι τα βραχιόλια είναι αποτελεσματικά. Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί 2,5 εκατομμύρια βραχιόλια, το 91% εκ των οποίων στο εξωτερικό. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας, ωστόσο, δεν αποκαλύπτουν πόσα χρήματα έχουν αποκομίσει από τις πωλήσεις, αλλά κάνουν λόγο για «υγιές κέρδος».

ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ
το βραχιόλι έχει γίνει τόσο πολύ της μόδας, που οι πλανόδιοι μικροπωλητές στις παραλίες το έχουν εντάξει στην πραμάτεια τους

«Προϊόν ευ ζην» με 39,90 ευρώ


ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ το Ρower Βalance πωλείται από τις αρχές του έτους από την ομώνυμη εταιρεία. Κοστίζει 39,90 ευρώ και κυκλοφορεί σε βραχιόλι σιλικόνης ή νεοπρενίου και μενταγιόν. «Δεν πουλάμε απλά βραχιόλια σιλικόνης, πουλάμε προϊόντα ευ ζην. Η λειτουργία του βραχιολιού βασίζεται στην ανατολική φιλοσοφία, στα τσάκρα και τις αρχές του βελονισμού. Γι΄ αυτό και δεν θέλουμε να το κάνουμε μόδα ή lifestyle», δηλώνει ο κ. Γιάννης Καραχάλιος υπεύθυνος της εταιρείας, ο οποίος αναφέρει ότι σήμερα στο ελληνικό κοινό το βραχιόλι έχει μεγαλύτερη ζήτηση απ΄ αυτή στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν. Σύμφωνα μάλιστα με τα λεγόμενά του, ανάμεσα στους θαυμαστές του Ρower Βalance βρίσκονται και γνωστοί αθλητές που αγωνίζονται εντός των συνόρων όπως οι ποδοσφαιριστές Τζιμπρίλ Σισέ, Σεμπάστιαν Λέτο και Γκάμπριελτου Παναθηναϊκού, Βασίλης Τοροσίδης από τον Ολυμπιακό, ενώ στη διάρκεια του πρόσφατου Μουντιάλ ο Γιώργος Σαμαράς και άλλοι έλληνες διεθνείς είχαν τοποθετήσει αυτοκόλλητα με το ολόγραμμα στους πάτους των παπουτσιών τους. Ο κ. Καραχάλιος απορρίπτει τη θεωρία της αυθυποβολής και καλεί ακόμα και τους πιο δύσπιστους να το δοκιμάσουν. «Από τη στιγμή που σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, δεν βλάπτει και δεν είναι φάρμακο, placebo μη placebo, τι πειράζει αν το φοράει κάποιος;», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Ιταλία, είναι αρκετά επιφυλακτικός με τις προθέσεις των αρχών. «Επειδή δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος, πρέπει να καταλάβουμε εάν αυτή η Αρχή είναι διστακτική και σκέπτεται έτσι ή απλά μεταφέρει τις σκέψεις κάποιων άλλων.

Ως εταιρεία επιθυμούμε να μείνουμε μακριά από τον ιατρικό κόσμο και τις μεγάλες εταιρείες με τα συμφέροντα. Αν θέλει πάντως κάποιος πιστοποίηση, ας πάει στην Κίνα να ανακαλύψει τα τσάκρα και να ζητήσει γι΄ αυτά επίσημη εξήγηση. Είναι ορισμένα πράγματα στη ζωή μας που δεν εξηγούνται γιατί απλώς είναι έτσι» καταλήγει.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: