www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Συστράτευση Ντ. Μπακογιάννη με ΝΔ


Ανακοινώθηκε επισήμως η συστράτευση της Ντόρας Μπακογιάννη με τη ΝΔ. Κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεών της με τον πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά, η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως «μπροστά στον κίνδυνο για την Ελλάδα πρέπει να παραμερίσουμε τις διαφορές μας» και έκανε γνωστό πως στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

 Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «πρέπει να αντιταχθούμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού είτε είναι δεξιόστροφες, είτε αριστερόστροφες ... Καλώ όλους τους πολίτες να συστρατευθούν μαζί μας σε αυτήν την κρίσιμη μάχη για την Ελλάδα και το μέλλον της».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι χρέος όλων είναι να συγκροτήσουν ένα ισχυρό πολιτικό μέτωπο των δυνάμεων που θέλουν την Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης, που μπορούν να παρουσιάσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και το οποίο, θα εκφράσει τους ανθρώπους της
παραγωγής και του μόχθου.

 Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να ενωθούν στην κατεύθυνση αυτή και άλλες δυνάμεις, καλώντας όλους όσοι στήριξαν τη Δημοκρατική Συμμαχία στις τελευταίες εκλογές και όσους «βρίσκονται σε όμορους χώρους να συστρατευθούν μαζί μας».

 Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για στιγμή που η Ελλάδα αντιμετωπίζει «μέγιστους κινδύνους και απειλές» προσθέτοντας πως η ΝΔ ζήτησε τη συγκρότηση «ενός μεγάλου πατριωτικού μετώπου για την Ευρώπη ... για να μην παρασυρθεί η χώρα από το λαϊκισμό» και να μην οδηγηθεί η χώρα «στη χρεοκοπία και εκτός ευρώ».

 «Όσοι πιστεύουμε στο ευρωπαϊκό μέλλον είμαστε ενωμένοι πέρα από τις διαφορές τους παρελθόντος» πρόσθεσε και επιτέθηκε για άλλη μία φορά στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «βγάζει τη χώρα από το ευρώ και τη βυθίζει σε πρωτόγνωρη κρίση». Ακόμη τον κατηγόρησε για αλαζονεία, υποστηρίζοντας ότι δεν πήρε το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός στις 6 Μαΐου.

 Καταλήγοντας καλωσόρισε την κ. Μπακογιάννη και τόνισε πως «το στοίχημα της ενότητας δεν τελειώνει εδώ», αφήνοντας αιχμές κατά του ΛΑΟΣ, χωρίς να τον κατονομάσει: «Ορισμένες ηγεσίες αντιμετώπισαν την πρόσκλησή μας με μικροκομματικές εμμονές» ανέφερε.

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό το πολιτικό συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμμαχίας αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του κόμματος, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κοινή κάθοδος του κόμματος με τη ΝΔ στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Πρόκειται για απαραίτητη κίνηση ώστε να μην υπάρχει κανένα τυπικό κόλλημα στη χορήγηση του μπόνους των 50 εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές.

 Πάντως, ο ευρωβουλευτής της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε πως αποχωρεί από τη Δημοκρατική Συμμαχία δηλώνοντας την αντίθεσή του στην απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να συνεργασθεί με τη ΝΔ [Βλέπε άρθρο] .

 «Με αυτές τις προσχωρήσεις η ΝΔ γίνεται ακόμη πιο μνημονιακό, πιο συντηρητικό κόμμα», σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Μega, ο κ. Στρατούλης τόνισε παράλληλα ότι η φρασεολογία που χρησιμοποιεί ο Αντ. Σαμαράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ «γυρίζει τη χώρα στη δεκαετία του 1950», ενώ χαρακτήρισε «ψευτοδιλήμματα» τα περί παραμονής η μη στην Ευρώπη.

 «Ένας ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ γίνεται κόμμα και ένα κόμμα γίνεται Συνασπισμός, αλλά υπό ... αναστολή. Διαγωνισμός Μεταμφιεσμένων με έπαθλο τις 50 έδρες», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜ.ΑΡ., Ανδρέας Παπαδόπουλος, με αφορμή την προσχώρηση Μπακογιάννη στη ΝΔ και τα περί μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα.

 Αναβρασμός στο ΛΑΟΣ

 Με μια αιχμηρή δήλωση απάντησε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ στη νέα πρόσκληση του Αντ. Σαμαρά για συστράτευση των κεντροδεξιών δυνάμεων, κατηγορώντας τον ότι μεθοδεύει αποστασίες από κόμματα του χώρου.

«Ο κ. Σαμαράς που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού με την εμμονή του για πρόωρες εκλογές προκειμένου να αναρριχηθεί στην πρωθυπουργία, καλεί σε πανστρατιά πολιτικά στελέχη που ο ίδιος εξεδίωξε προ μηνών, μεθοδεύοντας ταυτοχρόνως αποστασίες από κόμματα που αρνούνται να προδώσουν, αρχές και αξίες», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ. «Με ψευδείς διαρροές στην ημερήσια διάταξη των επιτελών του και με «ψάρεμα» στις λίστες άλλων κομμάτων, δεν επιτυγχάνει πανστρατιά αγωνιστών, αλλά προδοτών. Ο τόπος σήμερα δεν έχει ανάγκη από Εφιάλτες, αλλά από μαχητές», καταλήγει η ανακοίνωση.

 Στο στρατόπεδο του κόμματος επικρατεί την ίδια ώρα αναβρασμός, μετά την απόφαση για μη συστράτευση με τη ΝΔ. Ήδη ανακοινώθηκε η συστράτευση των πρώην βουλευτών του ΛΑΟΣ Θάνου Πλεύρη και Γιώργου Ανατολάκη με τη ΝΔ.

«Το πατριωτικό Ευρωπαϊκό Μέτωπο διευρύνεται συνεχώς, σήμερα, έχω τη χαρά να καλωσορίζω τον Θάνο Πλεύρη και τον Γιώργο Ανατολάκη, που θα δώσουν μαζί μας τη μεγάλη μάχη, για να αλλάξουμε τις πολιτικές του Μνημονίου και για να μείνει η Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε μαζί τους στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού.

 Και οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ Κ. Κιλτίδης και Κυρ. Βελόπουλος, έχουν καταστήσει σαφές ότι διαφωνούν με την απόφαση του προέδρου και έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσχώρησή τους στη ΝΔ.

 Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυριάκος Βελόπουλος ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κοινοποιήσει την απόφαση αποχώρησής του από το ΛΑΟΣ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του κόμματος Γιώργο Καρατζαφέρη. Δήλωσε μάλιστα ότι «πολιτικά και ψυχικά» είναι εκτός ΛΑΟΣ. Εξέφρασε ακόμη την αντίθεσή του στις ύβρεις και τις χυδαιολογίες, που, όπως είπε, εκτοξεύονται εναντίον του και άλλων από την πλευρά του ΛΑΟΣ και στο κλίμα που διαμορφώθηκε στη σύσκεψη υπό τον Γ. Καρατζαφέρη, στην οποία αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος του κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

 Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ότι δεν μιλάει με τη ΝΔ για συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά της, αλλά επισήμανε ότι συμφωνεί με την πρόταση του κ. Σαμαρά για τη συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου και την ένωση της παράταξης, προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο ΣΥΡΙΖΑ.

 «Το σπίτι μου είναι η παράταξη που γεννήθηκα. Και προφανώς ήταν η ΝΔ, στην οποία υπήρξα επί 12 χρόνια», είπε από την πλευρά του ο Κώστας Κιλτίδης.

«Έφυγα πικραμένος, δεν επέτρεψα σε κανένα να με αγγίξει, έφυγα, ούτε με διέγραψαν, ούτε ψηφοφορία διαφορετική είχα και νομίζω ότι είναι πρωτοτυπία αυτό και πρέπει να αναγνωριστεί», τόνισε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να στηρίξει ενεργά τη Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε ο Στέλιος Σταυρίδης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΡΑΣΗΣ και Φιλελεύθερης Συμμαχίας.

 Στη δήλωσή του ο κ. Σταυρίδης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι μετά την 6η Μαΐου η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην και πως στις επόμενες εκλογές διακυβεύεται η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, «από τους λαϊκιστές που πουλάνε ψεύτικη ελπίδα στο λαό».

 Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνει, «είναι επιβεβλημένο η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα και να ενισχύσει την εκλογική της δύναμη, διότι μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε τους ανεύθυνους δημαγωγούς, που θέλουν να πάνε την Ελλάδα 50 χρόνια πίσω και να οδηγήσουν τον λαό στην απόλυτη εξαθλίωση». Καταλήγοντας ξεκαθαρίζει ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος ούτε με τη ΔΡΑΣΗ, ούτε με κανένα άλλο κόμμα, αλλά θα στηρίξει ενεργά τη Νέα Δημοκρατία.

 Κοινή κάθοδος από Δράση - «Δημιουργία ξανά»

 Την ίδια ώρα, σε κοινή κάθοδο στις εκλογές συμφώνησαν Δράση και Δημιουργία Ξανά, όπως έγραψε αργά το βράδυ στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της Δράσης, Στέφανος Μάνος. Η συνεργασία θα ανακοινωθεί επίσημα αύριο, Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα δύο κόμματα θα «κατέβουν» ως συνασπισμός, διατηρώντας την ξεχωριστή τους οντότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: