www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ε.Ε.: «Οχι» στις διακρίσεις μεταξύ ανδρών - γυναικών στα ασφάλιστρα


Κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό να βοηθήσει τον ασφαλιστικό κλάδο να εφαρμόσει τιμολόγηση χωρίς διακρίσεις λόγω φύλου εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα διαφορετικά ασφάλιστρα για άνδρες και γυναίκες συνιστούν διάκριση λόγω φύλου.

Στην απόφασή του στη υπόθεση Test-Achats της 1ης Μαρτίου 2011, το Δικαστήριο όρισε ότι οι ασφαλιστές, το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2012, θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με ισότιμο τρόπο τους πελάτες τους, είτε είναι άνδρες είτε γυναίκες, σε ζητήματα ασφαλίστρων και ασφαλιστικών παροχών. Η αντιπρόεδρος Viviane Reding, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης, είχε συνάντηση με τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2011 για να συζητήσει πώς θα έπρεπε ο κλάδος να προσαρμοστεί στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Μετά τις διαβουλεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις, τους ασφαλιστές και τους πελάτες, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής ανταποκρίνονται στην ανάγκη πρακτικής καθοδήγησης για τις επιπτώσεις της απόφασης. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις
ασφαλιστικές εταιρείες.

«Όταν το Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του στην υπόθεση Test-Achats την 1η Μαρτίου του 2011, είχα υποσχεθεί ότι η Επιτροπή θα βοηθούσε τους ασφαλιστές και τους καταναλωτές να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της απόφασης» δήλωσε η αντιπρόεδρος Viviane Reding, Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης. «Με την έκδοση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών ένα ολόκληρο χρόνο πριν από την προθεσμία συμμόρφωσης με την απόφαση του Δικαστηρίου, τηρήσαμε την δέσμευσή μας. Εναπόκειται τώρα στον ασφαλιστικό κλάδο να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση σε απολύτως ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα ασφαλίσεων. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ο ασφαλιστικός κλάδος θα εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου. Πιστεύω ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες που εισάγουν πρώτες τιμολόγηση χωρίς διακρίσεις φύλου θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ευρωπαϊκή αγορά.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Michel Barnier δήλωσε: «Υπήρξαν κάποιες ανησυχίες στον ασφαλιστικό κλάδο όσον αφορά τις επιπτώσεις και τις συνέπειες αυτής της σημαντικής απόφασης, ιδίως την περίοδο αυτή κατά την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες όπως και οι άλλοι φορείς του χρηματοπιστωτικού κλάδου είναι αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα είναι χρήσιμες για τον ασφαλιστικό κλάδο και θα βοηθήσουν στη διαδικασία προσαρμογής των συμβολαίων και των ασφαλίστρων ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη συμμόρφωσή τους με την απόφαση. Αυτό θα είναι προς όφελος τόσο του κλάδου όσο και των ασφαλισμένων".

Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν σήμερα καλύπτουν μια σειρά θεμάτων που εντοπίστηκαν στο πλαίσιο των διεξοδικών διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη. Παραδείγματος χάρη, διευκρινίζουν ότι η απόφαση ισχύει μόνο σε νέα συμβόλαια, και συγκεκριμένα εκείνα που συνάπτονται από την 21η Δεκεμβρίου 2012. Επίσης παρέχονται συγκεκριμένα παραδείγματα του τι θεωρείται «νέο συμβόλαιο» για να εξασφαλιστεί μια συνολική εφαρμογή του ενιαίου κανόνα χωρίς διακρίσεις φύλου σε επίπεδο ΕΕ από την ίδια ημερομηνία.

Επιπλέον, οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν παραδείγματα ασφαλιστικών πρακτικών που συνδέονται με το φύλο οι οποίες είναι συμβατές με την αρχή των ενιαίων ασφαλίστρων και παροχών χωρίς διακρίσεις φύλου, και που συνεπώς δεν θα αλλάξουν λόγω της απόφασης Test-Achats. Οι πρακτικές αυτές ποικίλλουν, από τον υπολογισμό των τεχνικών αποθεματικών έως την τιμολόγηση της αντασφάλισης, την ιατρική ασφάλιση ή το στοχευμένο μάρκετινγκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: