www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Πρώτα «ευρεία στήριξη στα μέτρα», μετά η έκτη δόση


Διαβεβαιώσεις από τη νέα τρικομματική κυβέρνηση ότι είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των οικονομικών στόχων του νέου δανειοδοτικού προγράμματος προς την Ελλάδα ζητεί το ΔΝΤ προκειμένου να αποδεσμεύσει την έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και μόλις υπάρξουν διαβεβαιώσεις για ευρεία πολιτική στήριξη σε μέτρα βάσει του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος της χώρας, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης» δήλωσε εκπρόσωπος του Ταμείου, χωρίς πάντως να κάνει αναφορά σε γραπτές δεσμεύσεις.

Γενικότερα, εξέφρασε ικανοποίηση για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για
«βήμα προς την επίτευξη μεγαλύτερης πολιτικής βεβαιότητας και σταθερότητας».

Διαβουλεύσεις Αθήνας - Βρυξελλών


Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη είναι διεργασίες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τις Βρυξέλλες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα αναφορικά με τις γραπτές δεσμεύσεις που ζητεί η Ευρωζώνη από την Αθήνα ώστε να εκταμιεύσει την έκτη δόση του δανείου προς τη χώρα μας.

Και ενώ μέχρι και την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, επαναλάμβανε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν τις γραπτές ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση, το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως η απόφαση της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί πριν το τέλος του Νοεμβρίου, επισημαίνοντας πως αναμένεται επιστολή του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμου, στην οποία θα αναφέρονται λεπτομερώς οι προθέσεις της κυβέρνησής του, καθώς και το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, για την εφαρμογή των συστάσεων και των μέτρων που έχουν υποβληθεί από την τρόικα. Δηλαδή, δεν έκανε κάποια αναφορά σε γραπτές δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια ωστόσο, ο εκπρόσωπος του διευκρίνισε πως την επιστολή θα πρέπει να υπογράφουν επίσης ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει αρνηθεί να παράσχει γραπτές δεσμεύσεις.

Συμμετοχή άνω του 70-80% στο PSI «βλέπει» ο Νταλάρα


Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% βάσει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 27ης Οκτωβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τουλάχιστον το 70-80% των ιδιωτών ομολογιούχων θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα ανταλλαγής PSI.

Σε δηλώσεις του από τη Φραγκφούρτη, ο Νταλάρα ανέφερε ότι οι ομολογιούχοι έχουν ήδη σχηματίσει σχετική επιτροπή και ελπίζουν να αρχίσουν σύντομα τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την ΕΕ για το σχέδιο περικοπής κατά 50% του ελληνικού χρέους.

Δήλωσε επίσης ότι προσβλέπει σε συμφωνία εντός των επόμενων εβδομάδων έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή έως τον Ιανουάριο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι έχει έμπρακτες ενδείξεις για συμμετοχή της τάξης του 70-80% και δήλωσε αισιόδοξος για «πολύ υψηλό» βαθμό συμμετοχής.

Όπως διευκρίνισε ο αντιπρόσωπος των τραπεζών στις διαπραγματεύσεις περικοπής του ελληνικού χρέους, εν αντιθέσει με το ακυρωθέν σχέδιο του PSI του Ιουλίου, αυτή τη φορά δεν προβλέπεται να υπάρξει ευρεία γκάμα επιλογών για τους επενδυτές. Δεν προβλέπεται ακόμα να υπάρξει ειδική προσφορά ανταλλαγής αποκλειστικά για τις ελληνικές τράπεζες, αν και καταβάλλεται προσπάθεια να εκπροσωπηθούν οι τελευταίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι η Αθήνα αναμένει να είναι σε θέση να παρουσιάσει στους ιδιώτες ομολογιούχους πρόταση για την περικοπή του χρέους της έως τα τέλη του μήνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: