www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Κλυδωνισμοί στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ


Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις λίγες μόλις ώρες μετά το ναυάγιο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας και την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού ότι θα προχωρήσει τελικά σε ανασχηματισμό. Την παραίτησή τους από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσαν ήδη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης και Εκτορας Νασιώκας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιπποκράτους, ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους και άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του ο βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης. Στην επιστολή του ο πρώην υπουργός χρησιμοποιεί ιδιαίτερα σκληρά λόγια για τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων που όπως σημειώνει, «στάθηκαν για μία ακόμα φορά κατώτερες των εθνικών περιστάσεων» και
εκτιμά ότι «το εθνικό χρέος ηττήθηκε από το κομματικό συμφέρον».

«Στη συγκεκριμένη, οριακή για τη χώρα, στιγμή, το Εθνικό Χρέος ηττήθηκε από το αρχηγικό και κομματικό συμφέρον. Έτσι, με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών, υποβάλλω την παραίτησή μου από βουλευτής», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Φλωρίδης.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, κοινοβουλευτική πηγή εκτίμησε ότι η παραίτηση Φλωρίδη δεν θα επηρεάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς ο βουλευτής θα αντικατασταθεί. Τη θέση του παραιτηθέντος βουλευτή καταλαμβάνει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ο ιατρός Γιώργος Φραγγίδης. Όπως έγινε γνωστό, ο επιλαχών στο Νομό Κιλκίς, έχει ήδη κάνει αποδεκτή τη βουλευτική έδρα.

Λίγο αργότερα, την πρόθεσή του να παραιτηθεί γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Λαρίσης του ΠΑΣΟΚ Εκτορας Νασιώκας , λέγοντας ότι το πολιτικό σύστημα αυτογελοιοποιήθηκε χθες, και κατηγορώντας τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων ότι την ώρα που «η χώρα οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους, πορεύονται με γνώμονα τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα».

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος στις 19.00.

Την ίδια ώρα, η Βάσω Παπανδρέου μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή, ζητούσε την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αίτημα που έγινε δεκτό από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης, η συνεδρίαση της Κ.Ο. θα γίνει στις 16.30 στην αίθουσα της Γερουσίας.

Οπως διαφαίνεται πάντως από σχετικές δηλώσεις βουλευτών η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται διχασμένη μπροστά στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Δηλώσεις στήριξης της κυβέρνησης


«Δεν υπηρετούμε την πατρίδα αποχωρούντες. Την υπηρετούμε από εδώ, που μας έστειλε ο λαός», υποστήριξε σε παρέμβασή στη Βουλή μετά τη δήλωση παραίτησης του κ. Νασιώκα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. «Είμαστε δεσμευμένοι απέναντι στον λαό μέχρι τις προσεχείς εκλογές να εκτελούμε τις εντολές του», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε όρθιοι. Η χώρα θα βρει το δρόμο της. Δεν θα υπάρξει το παραμικρό κενό», διεμήνυσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, παίρνοντας το λόγο μετά την ανακοίνωση του κ. Νασιώκα στη Βουλή.

Η χώρα περνάει δύσκολες ώρες και οι πολιτικοί καλούνται να επιλέξουν αν θα υπηρετήσουν την πατρίδα ή τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, σχολίασε με αφορμή τις παραιτήσεις ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Μαγκούφης.

Τόνισε ακόμη ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι δύσκολο να αποδομηθεί και οι όποιες σκέψεις για κάτι τέτοιο δεν θα ευδοκιμήσουν, αν και ερωτηθείς σχετικά, απέρριψε τα περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου για να πέσει η κυβέρνηση.

Η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνεται με κριτήριο την σωτηρία της χώρας, παρατήρησε ο βουλευτής Ηρακλείου Γιώργος Μιχελογιαννάκης, στηλιτεύοντας εμμέσως τις κινήσεις συναδέλφων του.

Αποστάσεις από τις κυβερνητικές επιλογές


Για έλλειμμα στη διακυβέρνηση τη χώρας, έκανε από την πλευρά του λόγο ο βουλευτής Β' Πειραιά του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης, λίγη ώρα αφού οι κ.κ. Φλωρίδης και Νασιώκας υπέβαλαν την παραίτησή τους. Ενώ η χώρα παραδίδεται στο χάος, οι ηγεσίες των κομμάτων αποδεικνύονται κατώτερες των περιστάσεων, παρατήρησε, εκτιμώντας ότι τα όσα συνέβησαν χθες, εξέθεσαν τους πρωταγωνιστές.

Ευθύνες στον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καταλόγισε και ο βουλευτής Καρδίτσας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σαλαγιάννης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πάμε από βυθό σε βυθό» και αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα του αναγγελθέντα ανασχηματισμού.

«Αν αλλάξουν δηλαδή τα πρόσωπα θα αλλάξουν και τα προβλήματα της χώρας;», διερωτήθηκε ο κ. Σαλαγιάννης από το περιστύλιο της Βουλής και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν δεν πεισθεί απολύτως ότι «μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα».

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Εκλογές εδώ και τώρα


Αδιέξοδα στη δημοκρατία δεν υπάρχουν, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών, Βασίλης Οικονόμου, και ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: