www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Ε.Ε.: Προς απαγόρευση η χρήση καδμίου σε κοσμήματα και πλαστικά


Θα απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τον Δεκέμβριο του 2011 η χρήση καδμίου σε κοσμήματα, πλαστικά προϊόντα και ράβδους συγκόλλησης. Σε ορισμένα κοσμήματα, ιδίως εισαγόμενες απομιμήσεις κοσμημάτων, ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα καδμίου, το οποίο είναι επικίνδυνη ουσία, όπως τονίζει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Οι καταναλωτές, και μεταξύ αυτών τα παιδιά, διατρέχουν κίνδυνο έκθεσης στο κάδμιο μέσω της επαφής των αντικειμένων που το περιέχουν με το δέρμα τους ή όταν γλείφουν τα αντικείμενα αυτά.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα είδη κοσμημάτων, εκτός από τις αντίκες. Η απαγόρευση αυτή καλύπτει επίσης το κάδμιο που περιέχεται σε κάθε είδους πλαστικά προϊόντα, καθώς και στις ράβδους συγκόλλησης που χρησιμοποιούνται για τη συνένωση ανόμοιων υλικών, δεδομένου ότι οι αναθυμιάσεις από τη διεργασία αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όταν εισπνέονται.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, η απαγόρευση διασφαλίζει την καλύτερη προστασία των καταναλωτών της ΕΕ από την έκθεση στο κάδμιο και θα περιορίσει τη ρύπανση του
περιβάλλοντος από την ουσία αυτή, θα θεσπιστεί δε ως τροποποίηση του κανονισμού REACH.

Η νέα νομοθετική πράξη απαγορεύει τη χρήση καδμίου σε όλα τα πλαστικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάκτηση του PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) από τα απορρίμματα με σκοπό τη χρησιμοποίησή του σε ορισμένα δομικά προϊόντα. Δεδομένου ότι το PVC είναι υλικό αξίας που μπορεί να ανακτηθεί αρκετές φορές, η νέα νομοθετική πράξη επιτρέπει την επαναχρησιμοποίηση ανακτημένου PVC που περιέχει χαμηλά επίπεδα καδμίου σε περιορισμένο αριθμό δομικών προϊόντων, χωρίς κίνδυνο για τους πολίτες ούτε για το περιβάλλον. Για την πλήρη ενημέρωση των αγοραστών, τα δομικά προϊόντα που θα κατασκευάζονται από το εν λόγω ανακτημένο PVC θα διατίθενται στην αγορά με ειδικό λογότυπο.

Κάδμιο περιέχουν και οι ράβδοι συγκόλλησης που χρησιμοποιούνται για τη συνένωση ανόμοιων υλικών σε ειδικές εφαρμογές, όπως η κατασκευή μικρογραφιών σιδηροδρομικών ατμομηχανών από μοντελιστές. Οι αναθυμιάσεις από τη διεργασία συγκόλλησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνες όταν εισπνέονται. Η χρήση των συγκεκριμένων υλικών συγκόλλησης θα απαγορεύεται, με εξαίρεση πολύ εξειδικευμένες επαγγελματικές εφαρμογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: