www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Αναστήλωση Στοάς Ευμένους Β'


Ένα σπουδαίο αλλά λιγότερο γνωστό μνημείο, η Στοά του Ευμένους Β', πρόκειται να αναστηλωθεί. Το μνημείο βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ακρόπολης και ο στόχος είναι αν βρεθούν οι πόροι να αποκατασταθεί η βορειοανατολική γωνία του μνημείου, ερείπια του οποίου βρίσκονται μεταξύ του Ηρωδείου και του Θεάτρου του Διονύσου.

Η στοά ήταν σε χρήση μέχρι τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα, ενώ τα δομικά υλικά της χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του υστερορωμαϊκού τείχους. Διάσπαρτα μέλη του μνημείου που έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς και μέλη που διασώθηκαν στο αρχικό τους σημείο θα επανατοποθετηθούν. Επίσης, θα στερεωθούν λιθόπλινθοι της θεμελίωσης που παρουσιάζουν καθίζηση ή έχουν μετακινηθεί και, όπου χρειάζεται, θα προστεθούν κονιάματα και ειδικά μέσα στερέωσης και
συντήρησης.

Το μνημείο μοιάζει πολύ με τη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά, που ανεγέρθηκε από τον αδελφό του Ευμένους, τον Aτταλο Β', ως δώρο για τους Αθηναίους.

Η μελέτη εκπονήθηκε από μηχανικούς της ειδικής επιτροπής του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕΑΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: