www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Σε επικίνδυνα επίπεδα η ραδιενεργός μόλυνση στη Φουκουσίμα


Κατασβέστηκε, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Τρίτης στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

«Η πυρκαγιά στο τέταρτο επίπεδο του αντιδραστήρα 4 φαίνεται ότι έχει σβήσει», ανέφερε το πρακτορείο Jiji διευκρινίζοντας πως την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιβεβαίωσε η ιαπωνική Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Την ίδια ώρα η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, την ώρα που ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδεχόταν ότι «τώρα
τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία».

Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί άμεσα. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φορούν ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.

Καθησυχαστική ωστόσο εμφανίστηκε η ιαπωνική κυβέρνηση για τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Τόκιο. «Χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας» εντοπίστηκαν στην πόλη, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Κyodo επικαλούμενο την κυβέρνηση, η οποία διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται πρόβλημα. Την ίδια ώρα, επικαλούμενο την τοπική κυβέρνηση, το ίδιο πρακτορεία ανέφερε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας στην Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, ήταν 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό. Όπως διευκρινίστηκε, στην ατμόσφαιρα ανιχνεύτηκε ιώδιο και καίσιο, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν αυτό συνδέεται με το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά.

Οπως έγινε γνωστό, ο άνεμος στην περιοχή όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας έτσι και την περιοχή του Τόκιο, αλλά αργότερα μέσα στην ημέρα θα στραφεί προς τα δυτικά.

Από την πλευρά της, η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας κάλεσε τους πολίτες να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων για να αποθηκεύουν προμήθειες μπροστά στον κίνδυνο επιδείνωσης της πυρηνικής κρίσης. Οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων της ευρύτερης περιοχής του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό της Παρασκευής, καθώς οι κάτοικοι προσθαθούν να εξασφαλίσουν αποθέματα τροφίμων σε περίπτωση που κληθούν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η υπουργός ωστόσο, προειδοποίησε σε δηλώσεις της ότι η συνέχιση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων «μπορεί να επηρεάσει τη διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές». Η ίδια σημείωσε επίσης, πως η κυβέρνηση θα παρακολουθεί επισταμένως την εξέλιξη των τιμών προκειμένου να αποτραπεί μεγάλη αύξησή τους στα είδη διατροφής.

Τέλος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έστειλε σήμερα γραπτό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στη χώρα καλώντας τους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση της ενέργειας. Εν τω μεταξύ, Ιάπωνες επιστήμονες συναντώνται σήμερα στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την έκρηξη στη Φουκουσίμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: