Το έθιμο επιβάλλει να περνάμε την
καθαρά Δευτέρα στην εξοχή πετώντας αετό και τρώγοντας νηστίσιμα
σαρακοστιανά εδέσματα. Επειδή ωστόσο αυτά ανήκουν στην κατηγορία των ευαλλοίωτων
τροφίμων και συνεπώς κρύβουν κινδύνους για την υγεία καλό είναι να είμαστε
ενημερωμένοι και προσεκτικοί. Οι δύο βασικότερες «παγίδες» στο τραπέζι της
Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνουν τον ταραμά (ένα προϊόν πλήρες συνθετικών
χρωμάτων) και τα οστρακοειδή που αν δεν είναι φρέσκα και έχουν αλλοιωθεί
ενδέχεται να προκαλέσουν τροφοδηλητηριάσεις. Επίσης την Καθαρά Δευτέρα
κινδυνεύουμε από βαρυστομαχιά αν φάμε πολλή λαγάνα και πολλά τηγανητά, που
δυστυχώς έχουν την τιμητική τους στο μενού της Καθαράς
Δευτέρας.
Δηλητηρίαση από τα σαρακοστιανά της Καθαράς Δευτέρας

Προσοχή στα παραδοσιακά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας
•Ο
ταραμάς, άρρηκτα συνδεδεμένος με το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, είναι προϊόν
πλήρες συνθετικών χρωμάτων από διατηρημένα αυγά ψαριών. Μην τον καταναλώσετε αν
μυρίζει περίεργα ή είναι ξινός. Προτιμήστε τον τυποποιημένο ταραμά και αποφύγετε
τον ταραμοπολτό στον οποίο προστίθενται αμυλούχες ουσίες. Σε κάθε περίπτωση ο
ταραμάς δεν είναι για χόρταση όπως και η λαγάνα, αποφύγετε να φάτε
πολύ.
•Οι ελιές είναι θρεπτικές και χρειάζονται μόνο καλό πλύσιμο πριν καταναλωθούν. Και σε αυτή την περίπτωση αποφύγετε τη υπερβολική κατανάλωσή τους, την Καθαρά Δευτέρα.
•Τα τουρσιά είναι λαχανικά διατηρημένα σε λάδι, ξύδι και άλμη. Αποφύγετε τα αν έχετε ευαίσθητο στομάχι.
•Το
χταπόδι καταναλώνεται ψητό ή βραστό. Πρέπει να είναι καλά χτυπημένο και ψημένο
ώστε να είναι εύπεπτο, στην αντίθετη περίπτωση προκαλεί βαρυστομαχιά. Επειδή
είναι πλούσιο σε χοληστερίνη, μην το παρακάνετε στη κατανάλωσή του. Τα φρέσκα
χταπόδια έχουν ωραίο, σκληρό, στιλπνό και υγρό δέρμα, γυαλιστερά μάτια και η
μυρωδιά τους είναι ευχάριστη. Είναι πιο εύπεπτα από την μελιδόνα.


•Ακόμα πιο ευαίσθητα είναι τα μαλακόστρακα, δηλαδή οι γαρίδες, οι καραβίδες, τα καβούρια και οι αστακοί. Αν δεν ξέρετε να διακρίνετε τα φρέσκα προτιμήστε τα κατεψυγμένα είναι πιο ασφαλή. Τα φρέσκα διακρίνονται από ζωηράδα σε μάτια και χρώμα και είναι σφικτά. Προσοχή αν «πρασινίζουν», μυρίζουν ή έχουν χαλαρή σάρκα.
Συμβουλές για το επιδόρπιο της Καθαράς Δευτέρας

Συμβουλές για το αλκοόλ την καθαρά Δευτέρα
Και το αλκοόλ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, εκτός από το φαγητό την Καθαρά Δευτέρα. Αν ξεκινήσετε με ούζο μείνετε σε αυτό, και κάντε το ίδιο αν ξεκινήσετε με μπύρα ή κρασί. Αποφύγετε να ανακατεύετε ποτά, μην πίνετε χωρίς τη συνοδεία φαγητού και περιοριστείτε σε 2 ποτηράκια, όχι σε καράφες ή λίτρα. Αν πιείτε την Καθαρά Δευτέρα μην οδηγήσετε και φροντίστε να πίνετε και αρκετό νερό ώστε αφενός να μειώνεται η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό και αφετέρου να μην καταναλώνετε αλκοόλ απλά και μόνο για να ξεδιψάσετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου