www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προκαλούν εγκεφαλικό στις γυναίκες

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν προβλέπουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Neurology από Δανούς επιστήμονες. Αντίθετα για τους άνδρες ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αλλά μόνο όταν η χοληστερόλη βρίσκεται σε υπερδιπλάσιο επίπεδο από τον μέσο όρο.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που πραγματοποίησαν την έρευνα σε δείγμα 13.951 ατόμων, συστήνουν τη χρήση ενός διαφορετικού είδους λιπιδίου του αίματος, των τριγλυκεριδίων μη-νηστείας, για τον αξιόπιστο υπολογισμό του κινδύνου.

Η μελέτη κράτησε συνολικά 33 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων 837 άνδρες και 837 γυναίκες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό που συμπέραναν οι επιστήμονες είναι ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης στις γυναίκες δεν σχετίζονταν με το εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ αντίθετα στους άνδρες σχετίζονταν, όταν τα επίπεδα χοληστερόλης ξεπερνούσαν τα 9 mmol/l. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος χοληστερόλης για τους
άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 5,5 mmol/l.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι δύσκολο να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα της έρευνας , καθώς είναι γνωστό ότι η LDL ή κακή χοληστερόλη προκαλεί αθηροσκλήρυνση και μπορεί να εμποδίσει τις αρτηρίες.

Παρατήρησαν όμως ότι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, τα τριγλυκερίδια μη-νηστείας έχουν κάποια σχέση με το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Πήτερ Κόλεμαν, αναπληρωτής διευθυντής της έρευνας, δήλωσε: «Στην Βρετανία δεν εκτελούνται συχνά έλεγχοι για τα επίπεδα των τριγλυκερίδια. Γνωρίζουμε ότι τα υψηλά επίπεδα λιπαρών ουσιών, όπως της χοληστερόλης, αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο, η έρευνα αυτή δείχνει τη σημασία της μέτρησης του λίπους τριγλυκεριδίων, όπως επίσης και της χοληστερόλης».

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της μέτρησης των τριγλυκεριδίων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος του εγκεφαλικού επεισοδίου», συμπλήρωσε ο γιατρός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: