www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ολονυχτία επαφών για άλλο χώρο

Μετά τη μετάθεση ευθυνών από τον έναν στον άλλο, χθες εν χορώ, από τα όργανα της πολιτείας μέχρι τις πολιτικές και δικαστικές αρχές, βρέθηκε... «διέξοδος» με την ανάθεση της πλήρους ευθύνης για την απεμπλοκή στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που δέχτηκε αφόρητες πιέσεις να «καθαρίσει» εκείνη το θέμα της απομάκρυνσης των μεταναστών από τη Νομική.


Η εντολή της υπουργού Παιδείας προς το Πρυτανικό Συμβούλιο, μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ήταν τελεσιγραφική: «Βρείτε λύση για την εκκένωση του κτηρίου, διαφορετικά προχωρήστε σε άρση του ασύλου και αν δεν μπορείτε καλέστε την Αστυνομία, που είναι έτοιμη να συνδράμει». Ενδεικτική των προθέσεων, ακολούθησε εντολή και στον εισαγγελέα για προανακριτική εξέταση, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάριζε ρητά πως δεν θα γίνει καμιά μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνης τόνισε ότι «η λύση δεν μπορεί να δοθεί με ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του Πανεπιστημίου και του ασύλου», καταγγέλλοντας «όσους επένδυσαν πολιτικά επικίνδυνα στην εκμετάλλευση του θεσμού του Πανεπιστημίου». Αργά χθες το βράδυ η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου ανακοίνωσε ότι
σε συνεργασία με 4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρήκε κτήριο στο κέντρο της Αθήνας κατάλληλο για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Αρον άρον... εκκενώστε, αλλιώς αίρεται το άσυλο αυτό. Δεν υπήρχε άλλη απαίτηση από τα όργανα της Πολιτείας, μηδενός εξαιρουμένου, από την κορυφή μέχρι τη βάση, από τις πολιτικές μέχρι τις δικαστικές αρχές, προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικά μετά την έκτακτη έκκλησή του για κοινή αντιμετώπιση, χθες το πρωί.

Η υπουργός Παιδείας ανέλαβε να τον καλέσει ώστε να το εμπεδώσει. «Εξαντλήστε όλα τα μέσα προκειμένου να τους απομακρύνετε κι αν δεν τα καταφέρετε, εφαρμόστε το νόμο», δήλωσε στο πρυτανικό συμβούλιο και στον προεδρεύοντα της Συνόδου των πρυτάνεων, χθες το απόγευμα, μετά τη σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών υπό τον πρωθυπουργό.

«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα, θα βρούμε λύση», ήταν η απάντηση και ακολούθησε ένα ξέφρενο ράλι επαφών μέχρι αργά το βράδυ, με κάθε πιθανό φορέα, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων που θα μπορούσαν να προσφέρουν χώρους.

Χωρίς παρερμηνείες

Η εντολή δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Οι πρυτανικές αρχές γρήγορα να «καθαρίσουν» το θέμα. Ακόμη κι αν δεν πρόκειται για «παραβίαση του ασύλου» (όπως ορίζεται από το νόμο Γιαννάκου, που συνδέεται με την παρακώλυση εκπαιδευτικής διαδικασίας και εργασίας), αλλά, σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος, για «κατάχρηση του ασύλου», η επιταγή για εφαρμογή του νόμου έχει μια ερμηνεία. Αν δεν βρούν λύση, να άρουν οι ίδιοι το πανεπιστημιακό άσυλο και να φωνάξουν την Αστυνομία, που δήλωσε διά του αρμόδιου υπουργού «έτοιμη να συνδράμει». Εν ολίγοις, το παιχνίδι του πινγκ πονγκ με την ευθύνη του χειρισμού της υπόθεσης (που παίχτηκε προχθές) γύρισε σε μονότερμα, με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών να δέχεται τρομερές και συνεχείς πιέσεις για ανάληψη της πλήρους ευθύνης για απεμπλοκή. Αποκορύφωμα, η εμπλοκή του εισαγγελέα με την εντολή για προκαταρτική εξέταση.

Από νωρίς το πρωί είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στην πρόσκληση για κοινή σύσκεψη με υπουργό Εσωτερικών και αρμόδιο υφυπουργό, δήμαρχο Αθηναίων και περιφερειάρχη, που απηύθυνε από νωρίς το πρωί με έκτακτη συνέντευξη Τύπου, οι απαντήσεις ήταν χαρακτηριστικές. «Σοβαρότητα» συνέστησαν συνεργάτες του υπουργού Εσωτερικών, άρνηση να «επωμισθεί ευθύνη που δεν του ανήκει» δήλωσε ευθαρσώς ο δήμαρχος Αθηναίων, ενώ επαναλήφθηκαν οι ίδιες διαβεβαιώσεις, ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα των μεταναστών.

Συγκεκριμένα, από το Εσωτερικών δήλωναν ότι: «Απαιτείται σοβαρότητα από τις πρυτανικές αρχές και άσκηση των καθηκόντων τους, όπως αυτά απορρέουν από το νόμο και την ιδιότητά τους ως εγγυητών της ομαλότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας του πανεπιστημίου», επισημαίνοντας πως «Ο υπουργός Εσωτερικών, χθες, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε ότι καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών πραγματοποιήθηκε τους τελευταίους 15 μήνες ούτε θα πραγματοποιηθεί». Το ίδιο αρνητικός ο δήμαρχος, που απάντησε ότι «μπορεί να αναλάβει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους αυτούς, όχι όμως και να επωμισθεί την ευθύνη αυτής της κατάστασης». Ακόμη πιο κατηγορηματικός ήταν στην πρόταση Τσίπρα για παραχώρηση δημοτικού χώρου. Οπως είπε: «Η παραχώρηση χώρου από το δήμο για άγνωστο χρονικό διάστημα ισοδυναμεί με την ανάληψη αυτής της ευθύνης. Ιδίως όταν αβασάνιστα ζητείται δημοτικό γυμναστήριο ή γήπεδο για να στεγάσει επ' αόριστον 300 απεργούς πείνας!». Απέδωσε, δε, «την κρίση στην πόλη μας» σε «κάποιους που συμβούλευαν λάθος τους ανθρώπους αυτούς και τώρα αποφεύγουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Χωρίς τελεσίγραφο

Τέλος, ο κύριος Παπουτσής έδωσε ξανά το κυβερνητικό στίγμα: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να συνδράμει τις πανεπιστημιακές Αρχές, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Οσο για την υπουργό, ήταν αυστηρή, αλλά δέχτηκε και την επιμονή των εκπροσώπων της διοίκησης του Ιδρύματος, που συνοδευόταν και από τον κ. Παπαθεοδώρου, προεδρεύοντα της Συνόδου των πρυτάνεων (όπως και νωρίτερα το πρωί, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου), να αποφύγουν τη λύση της άρσης του ασύλου. Ο κ. Παπαθεοδώρου, μάλιστα, αργά το βράδυ, διέψευσε την πληροφορία ότι στη συνάντηση με την υπουργό ετέθη τελεσίγραφο να λήξει η υπόθεση μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Από την άλλη, σύσσωμη η διοίκηση, συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπαθεοδώρου, το πρωί, μίλησαν για «κατάχρηση του ασύλου» καταγγέλλοντας ως «καθοδηγούμενη την κατάληψη», επιμένοντας, ωστόσο, ότι πρόκειται για «πρωτίστως ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο οφείλει να λύσει η Πολιτεία». Παράλληλα, όμως, έριξαν βέλη προς τον Συνασπισμό, τα μέλη της νεολαίας του οποίου υποστήριξαν και διευκόλυναν την εγκατάσταση στη Σχολή. Χωρίς να κατονομάζει, ο κ. Πελεγρίνης τόνισε πως «λύση δεν μπορεί να δοθεί με την ιδιοτελή πολιτική εκμετάλλευση του Πανεπιστημίου και του ασύλου», καταγγέλλοντας «όσους επένδυσαν πολιτικά επικίνδυνα στην εκμετάλλευση του θεσμού του Πανεπιστημίου».

Σε μια προσπάθεια, πάντως, εκτόνωσης της κατάστασης, η Κοσμητεία ανακοίνωσε πως από σήμερα η Νομική Σχολή θα λειτουργεί κανονικά.

Βέβαια, εν όψει εξεταστικής περιόδου, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, η λειτουργία θα είναι τυπική, καθώς μαθήματα δεν γίνονται. *

Εισαγγελική έρευνα

Με «σημείο αιχμής» τη διακρίβωση ενδεχομένων ποινικών ευθυνών των πρυτανικών αρχών αλλά και των εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας εμπλεκόμενων προσώπων, διενεργείται από χθες κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της εισόδου και παραμονής των 250 μεταναστών στη Νομική Σχολή της Αθήνας.Την εντολή για την άμεση διενέργεια εισαγγελικής έρευνας έδωσε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Ιωάννης Σακελλάκος.

Πρυτανεία: Βρέθηκε κτήριο, εγγυούμαστε τη μεταφορά

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε πως σε συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις βρήκε κτήριο «στο κέντρο της Αθήνας», κατάλληλο για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

Αν και οι εκπρόσωποι των τελευταίων δήλωναν άγνοια για την εξέλιξη, η διοίκηση του Ιδρύματος διαβεβαίωνε όχι μόνο για την καταλληλότητα του κτηρίου, αλλά και για την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών, την οποία και θα προγραμμάτιζε σήμερα νωρίς το πρωί. Οσο για το σημείο όπου βρίσκεται το κτήριο, δεν έγινε γνωστό κυρίως για λόγους ασφαλείας. Πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν πως βρίσκεται επί της οδού Πατησίων.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Το Πρυτανικό Συμβούλιο, μετά τις συνεχείς διαβουλεύσεις με φορείς για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο ζήτημα της παραμονής μεταναστών στο κτήριο της Νομικής, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Παρά τις αντιξοότητες, εξασφαλίσαμε σήμερα κτήριο, που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής, στο κέντρο της Αθήνας, για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών.

2. Η λύση αυτή κατέστη δυνατή με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων -του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΑΨΥ) και της Αποστολής- οι οποίες μαζί με το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα μεριμνήσουν για την εγκατάσταση και την υποστήριξη των μεταναστών στο χώρο αυτό.

3. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εγγυάται την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτήριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

4. Ευχαριστούμε τις παραπάνω οργανώσεις για τη συμβολή τους στην επίλυση αυτού του οξύτατου προβλήματος. Το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος της λύσης και αυτό επεδίωκε από την αρχή.

Αύριο το πρωί, αναμένουμε τη συνεργασία των μεταναστών για την ομαλή μετεγκατάστασή τους στο νέο κτήριο».



Δεν υπάρχουν σχόλια: