www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Εξέταση «προβλέπει» την καρδιοπάθεια

Μία διαγνωστική εξέταση που ανιχνεύει ενδείξεις της καρδιοπάθειας πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματά της, επινόησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.


Η εξέταση μπορεί να είναι έτοιμη για ευρεία χρήση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και θα προορίζεται για άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Όσοι διαπιστώνεται ότι έχουν πρώιμες ενδείξεις καρδιαγγειακών προβλημάτων, θα υποβάλλονται σε θεραπεία ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της νόσου τους.

Η εξέταση - που ανιχνεύει τις αρτηριακές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα - βασίζεται στη μέτρηση ορισμένων πρωτεϊνών στα ούρα, οι οποίες αυξομειώνονται σε περίπτωση καρδιαγγειακού προβλήματος.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και Δανία, έχουν εντοπίσει περίπου 200 τέτοιες πρωτεΐνες και έχουν καθορίσει
πως επηρεάζεται η κάθε μία καθώς αναπτύσσεται στένωση στις αρτηρίες.

Με βάση αυτές τις γνώσεις επινόησαν την νέα ανάλυση ούρων, την οποία δοκίμασαν σε 138 άντρες και γυναίκες, οι μισοί εκ των οποίων έπασχαν από καρδιαγγειακά προβλήματα. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Journal of Hypertension», η εξέταση εντόπισε με ακρίβεια το 90% των πασχόντων.

Η εξέταση δοκιμάστηκε και σε ασθενείς οι οποίοι έκαναν θεραπεία για υπέρταση. Όπως λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χάραλντ Μίσακ, καθηγητής στο Ίδρυμα Καρδιαγγειακών & Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου, τα επίπεδα των πρωτεϊνών άλλαζαν, όταν βελτιωνόταν η υγεία τους.

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιείται και για να παρακολουθούν οι γιατροί πόσο αποτελεσματική είναι η καρδιολογική αγωγή που χορηγούν σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Άλλες δοκιμές, εξάλλου, έδειξαν πως η εξέταση μπορεί να ανιχνεύει καρδιολογικά προβλήματα σε άτομα που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα από την καρδιά.

Ο δρ Μίσακ και οι συνεργάτες του προγραμματίζουν τώρα μελέτη με εκατοντάδες εθελοντές, τους οποίους θα παρακολουθούν για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα εκτιμά ότι η εξέταση θα μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως.

Επιπλέον, η τεχνική θα μπορούσε να προσαρμοστεί ώστε με τη μέτρηση άλλων πρωτεϊνών να ανιχνεύει άλλα προβλήματα υγείας, όπως οι νεφροπάθειες και ορισμένοι καρκίνοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: