www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Το λίπος θεραπεύει το έμφραγμα

O μισητός για πολλούς λιπώδης ιστός που κρύβεται στην περίμετρο της μέσης μπορεί να αποδειχθεί «θησαυρός» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των καρδιακών επεισοδίων.

Αυτό ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο ειδικοί από την Ολλανδία και την Ισπανία, οι οποίοι διεξήγαγαν πιλοτική δοκιμή με χρήση βλαστικών κυττάρων του λιπώδους ιστού σε 14 ασθενείς που είχαν υποστεί οξύ έμφραγμα. Οι ειδικοί εξήγαγαν εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό των ασθενών μέσω λιποαναρρόφησης και τα ενέχυσαν στην καρδιά τους μέσα σε διάστημα 24 ωρών από τη λήψη τους. Δέκα ασθενείς υποβλήθηκαν στην πραγματική θεραπεία ενώ τέσσερις σε εικονική θεραπεία.

Εξι μήνες μετά την έγχυση οι ασθενείς που έλαβαν τα βλαστικά κύτταρα εμφάνισαν μικρότερη ποσότητα κατεστραμμένου μυός στην καρδιά- ποσοστό 15% έναντι 25% κατεστραμμένου μυός στην
ομάδα των ασθενών της εικονικής θεραπείας.

Ο επικεφαλής της μελέτης Ερικ Ντάκερς από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία μαρτυρούν ότι βλαστικά κύτταρα του λιπώδους ιστού μπορούν να ληφθούν και να εγχυθούν με ασφάλεια στην καρδιά ασθενών που έχουν υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να επεκτείνουν την κλινική δοκιμή σε περισσότερους από 300 εμφραγματίες σε 35 κλινικές στην Ευρώπη.

Βλαστικά και για τα εγκεφαλικά

Βλαστικά κύτταρα, εμβρυϊκά αυτή τη φορά, δίνουν ελπίδα και για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό αναφέρουν γιατροί στη Γλασκώβη, οι οποίοι μεταμόσχευσαν για πρώτη φορά παγκοσμίως βλαστικά κύτταρα στον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου ασθενούς που είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι ο πρώτος μιας σειράς περίπου 12 ασθενών οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κλινική δοκιμή φάσης Ι που θα διεξαχθεί στο Νοσοκομείο Southern General. Σε αυτή την πρώτη φάση της δοκιμής διερευνάται κυρίως η ασφάλεια της μεθόδου και αυτό διότι υπάρχει φόβος ότι η έγχυση βλαστικών κυττάρων στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε ογκογένεση.

Ο ασθενής έλαβε μικρές ποσότητες κυττάρων κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου και επέστρεψε σπίτι του- τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει εμφανιστεί πρόβλημα από τη διεξαγωγή της θεραπείας. Ωστόσο θα περάσουν περίπου δύο έτη προτού εξακριβωθεί αν η πρωτοποριακή αυτή προσέγγιση είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Σύμφωνα με τους ειδικούς που βρίσκονται πίσω από τη δοκιμή, η ποσότητα κυττάρων που θα μεταμοσχεύεται στους ασθενείς θα αυξάνεται σταδιακά ώστε να φανεί ποια είναι η δόση που συνδέεται με τη μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και αποτελεσματικότητα.

Η θεραπεία αναπτύχθηκε από τη βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReΝeuron, η οποία έλαβε έγκριση για τη διεξαγωγή της από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή του Νοσοκομείου South General.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα βλαστικά κύτταρα που εγχέονται στον εγκέφαλο θα μετατραπούν σε λειτουργικούς νευρώνες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έστω και μερική αποκατάσταση των σωματικών και νοητικών βλαβών που εμφανίζουν τα άτομα με εγκεφαλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: