www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χωρίς Πάγκαλο η σύσκεψη για την οικονομία στη Βουλή

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Βουλή, ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού, της νέας άφιξης της τρόικας, αλλά και της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι τη Δευτέρα, όπου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Κατά την παραμονή του στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.


Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Αίσθηση πάντως έχει προκληθεί από τη μη συμμετοχή των μελών της ομάδας σχεδιασμού, από την
οποία θα είναι μόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και από την απουσία του Θεόδωρου Πάγκαλου.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως στη σύσκεψη συμμετέχουν όσοι υπουργοί έχουν εκκρεμότητες με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου και όσοι θα πρέπει να εισηγηθούν περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων τους για το 2011 και πως ο κ. Ραγκούσης δε συμμετέχει για να μη δοθεί η αίσθηση πως θα τεθεί θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα, καθώς είναι ο αρμόδιος υπουργός.

Ο χειρισμός της σύσκεψης έχει προκαλέσει ήδη τριβές, καθώς ενώ επρόκειτο για μια τυπική κυβερνητική σύσκεψη για τον προϋπολογισμό, δόθηκε χαρακτήρας επείγοντος και με λανθασμένες διαρροές για τη σύνθεσή της και το αντικείμενο της, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλά σχόλια για την αναγκαιότητά της μία μέρα πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σενάρια που κυκλοφόρησαν πως από τη σύσκεψη θα προκύψουν και νέα μέτρα διαψεύδονται κατηγορηματικά.

Στήριξη στο παρά πέντε

Σε ό, τι αφορά το δεύτερο γύρο των εκλογών, έστω και στο παρά πέντε κινητοποιήθηκαν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που με ομιλίες τους το τελευταίο 48ωρο προσπαθούν να στηρίξουν του υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση θα είναι υπερευχαριστημένοι με νίκη σε 8 συνολικά περιφέρειες, ενώ θα θεωρηθεί μεγάλη νίκη η επικράτηση Καμίνη στο δήμο της Αθήνας και του Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, υπάρχει και προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο μήπως τη Δευτέρα -και ενώ ο πρωθυπουργός θα απουσιάζει- ξεκινήσει νέο γύρος εσωστρέφειας που θα οδηγήσει σε έκρηξη και εντός του υπουργικού συμβουλίου και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας, την στιγμή που θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: