www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η Βουλή ψηφίζει για παραπομπή των 5 της Ν.Δ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της Ν.Δ., για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Τα μεσάνυχτα αναμένεται να αρχίσει η μυστική ψηφοφορία, από την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι θα απόσχει.

Η υπόθεση αφορά στους πρώην υπουργούς Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη και τον πρώην υφυπουργό Π. Δούκα.

Η συζήτηση επί του πορίσματος ξεκίνησε το απόγευμα.

Η Ν.Δ. ζήτησε να μην ισχύσει η επιστολική ψήφος, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για δικαστική διαδικασία.

Συμφώνησαν δύο από τα τρία κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, δηλαδή ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ, δια του Σπ. Χαλβατζή, δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό.

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα, με το αιτιολογικό ότι ανάλογη διαδικασία είχε
ισχύσει και στην ψηφοφορία για τον Αριστοτέλη Παυλίδη.

Τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση κατηγόρησαν το ΠΑΣΟΚ για νομικούς ακροβατισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες κυρίως για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δευτερευόντως της απιστίας, με δεδομένο και το γεγονός ότι δεν είχαν διατυπωθεί στο αρχικό κατηγορητήριο, προ της σύστασης της Προκαταρκτικής Επιτροπής για το Βατοπέδιο.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισαν ότι αποδίδουν μόνο την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, σε βαθμό κακουργήματος, στους Ε. Μπασιάκο, Π. Δούκα και Αλ. Κοντό.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο ΛΑΟΣ επέμεινε ότι και το συγκεκριμένο αδίκημα έχει παραγραφεί. Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι μεταβάλει στάση επειδή, τον Μάιο του 2009 που ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε κλείσει τη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ -ως αντιπολίτευση- είχε αποδεχθεί ότι τα αδικήματα είχαν παραγραφεί. Ο Γ. Καρατζαφέρης, σε ρόλο διαμεσολαβητή, κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μην απεμπολήσει την τελευταία ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.

Η ψηφοφορία θα αρχίσει τα μεσάνυχτα. Η Ν.Δ. έχει προαναγγείλει ότι θα απόσχει, ενώ ο ΛΑΟΣ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παραμείνει και θα ψηφίσει κατά της παραπομπής όλων των εγκαλουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: