www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

«Να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο» ζητά ο Δ. Δρούτσας

Επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έπειτα και από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόταση του Δημήτρη Χριστόφια για επιστροφή της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους νόμιμους κατοίκους της.


Ο Έλληνας υπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να δείξει εποικοδομητικό πνεύμα στις διαπραγματεύσεις.

"Καλώ και την Τουρκία να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις, από τα λόγια να πάμε σε πράξεις. Καλώ την Τουρκία να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο. Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Αυτό δεν το ξεχνούμε. Αυτό εμείς το τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλώ την Τουρκία να ανταποκριθεί θετικά και σε προτάσεις, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Είναι υποχρέωση και αυτή της Τουρκίας" δήλωσε ο κ. Δρούτσας.

Ο κ. Χριστόφιας τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες και τις προοπτικές και από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στις προτάσεις του Κύπριου προέδρου λέγοντας πως πρόκειται για "εποικοδομητικές προτάσεις, καλά μελετημένες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία εξεύρεση λύσης που όλοι επιθυμούμε τη βάση των αποφάσεων
του ΟΗΕ, των αξιών της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτή είναι η λύση, η οποία είναι προς το συμφέρον όλων των κατοίκων της Κύπρου".

"Είναι πολύτιμες προσπάθειες που έχουν αναγνωριστεί και εκτιμηθεί από το διεθνή παράγοντα, από όλους τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει φωνή, έχει κύρος, έχει αξιοπιστία", τόνισε και υπογράμμισε ότι το Κυπριακό παραμένει κορυφαία προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτικής της Ελλάδας.

Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο και στις 10 το πρωί αναχώρησε για την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: