www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Πέντε όροι για την τρίτη δόση

Οι εκπρόσωποι της τρόικας έφυγαν από την Ελλάδα φροντίζοντας να συγχαρούν την ελληνική κυβέρνηση αλλά και να παραδώσουν μια εκτενέστατη «λίστα υποχρεώσεων» που πρέπει να διεκπεραιωθεί μέχρι την επόμενη επίσκεψή τους, η οποία προγραμματίζεται τον Οκτώβριο.

Για να αντεπεξέλθει, η κυβέρνηση θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες.


Τη δυσκολία υλοποίησης του νέου πακέτου μέτρων, τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας την αναγνωρίζουν από τώρα. Μέχρι και στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση του δεκαήμερου κύκλου επαφών στην Αθήνα φρόντισαν να προειδοποιήσουν για τη
«δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση λόγω της αντίστασης από παγιωμένα συμφέροντα».

Τα κλειστά επαγγέλματα

Με ποιους όμως πρέπει να τα... βάλει η κυβέρνηση ενόψει της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόικα; Η λίστα περιλαμβάνει:

1 Τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οι οποίοι απείλησαν να «σβήσουν τη χώρα» σε περίπτωση που πουληθούν παραγωγικές μονάδες της επιχείρησης. Η δημόσια δήλωση κυβερνητικών στελεχών (Τίνα Μπιρμπίλη, Γ. Παπακωνσταντίνου) ότι δεν θα πουληθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η εξασφάλιση παράτασης μέχρι το τέλος του έτους για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, εκτόνωσε προς το παρόν την κατάσταση. Ωστόσο το «μέτωπο» θα ξανανοίξει από τον Σεπτέμβριο, καθώς η κυβέρνηση υποχρεούται να παρουσιάσει στους δανειστές της χώρας το τελικό της σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

2 Περισσότερους από 200.000 επαγγελματίες, οι οποίοι -με βάση το μνημόνιο- υπάγονται στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και ως εκ τούτου πρέπει να απεμπολήσουν κεκτημένα δικαιώματα. Η λίστα περιλαμβάνει τους φαρμακοποιούς, τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους μηχανικούς και τους ορκωτούς λογιστές, από τους οποίους ουσιαστικά ζητείται μείωση εισοδήματος (λόγω της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών που ισχύουν σήμερα).

Η λίστα δεν αποκλείεται να διευρυνθεί και με άλλα επαγγέλματα, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει στην πράξη την οδηγία για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών (γνωστή και ως οδηγία Μπόλκεσταϊν). Μάλιστα, το μνημόνιο αναφέρει ότι η «κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τη νομοθεσία σε σημαντικούς τομείς υπηρεσιών όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η εκπαίδευση». Ουσιαστικά, η νέα νομοθεσία πρέπει να διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών χωρίς «ποσοτικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς, νομικές απαιτήσεις, μετοχικές απαιτήσεις, κατώτερες ή ανώτερες αμοιβές κ.λπ.».

3 Μετά την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού αλλά και το ψαλίδισμα των επιδομάτων, οι 760.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα καθήσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά για την κατάρτιση του νέου μισθολογίου. Με δεδομένες τις ανισότητες στις αμοιβές που υπάρχουν (ακόμη και συνάδελφοι στο ίδιο γραφείο μπορεί να έχουν διαφορά 500 ευρώ στο μισθό τους) θεωρείται περίπου δεδομένο ότι η κατάρτιση του ενιαίου μισθολογίου θα φέρει αντιδράσεις.

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Στο τραπέζι, εκτός από το βασικό μισθό, θα μπουν και άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως τα επιδόματα που παρουσιάζουν τεράστιες ανισότητες από υπουργείο σε υπουργείο, τα θέματα των υπερωριών, των εκτός έδρας αμοιβών, των εξόδων κίνησης αλλά και των αμοιβών των επιτροπών.

4 Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα πέραν της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών που ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα φορολογικά μέτρα που θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2011 πρέπει να αποφέρουν πρόσθετα έσοδα ύψους τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ. Φλέγον θεωρείται το θέμα της μετάταξης προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στον βασικό. Πίσω απ' αυτό το μέτρο βρίσκονται ολόκληροι κλάδοι οι οποίοι μάλιστα έχουν πληγεί έντονα από την κρίση. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ξενοδόχοι και εστιάτορες. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαπραγμάτευση με την τρόικα προκειμένου να μην γίνει η μετάταξη των προϊόντων αν τα προσδοκώμενα έσοδα (1 δισ. ευρώ) καλυφθούν με άλλο τρόπο.

Για τις μεγάλες επιχειρήσεις επίκειται η επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς, ενώ ήδη υπάρχουν έντονες πιέσεις -και μάλιστα υπό την απειλή αύξησης της ανεργίας- για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μερισμάτων. Τους ιδιοκτήτες ακινήτων τους περιμένει μια ακόμη αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα φέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος, κυρίως μέσω του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

5 Για την εξυγίανση των ελλειμματικών ΔΕΚΟ και κυρίως του ΟΣΕ, θα τεθεί αναγκαστικά στο τραπέζι και η μείωση του προσωπικού. Ηδη, η τρόικα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει απολύσεις για να περιοριστούν τα ελλείμματα, αν και ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι οι απολύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στα σχέδια της κυβέρνησης. Πάντως, το φθινόπωρο αναμένονται εντάσεις και στον χώρο των ΔΕΚΟ, καθώς στο τραπέζι θα πέσει τόσο το ζήτημα των μετατάξεων όσο και ο καθορισμός καινούριων κανονισμών εργασίας.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: