www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ένα εκατ. χρόνια νωρίτερα ξεκινά η λίθινη εποχή;

Ένα εκατομμύριο χρόνια νωρίτερα απ ό,τι πιστεύονταν μέχρι σήμερα φαίνεται πως ξεκινά η Λίθινη Εποχή, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανακάλυψη που έρχεται να ανατρέψει τις κατεστημένες αντιλήψεις.


Μετά από ανακάλυψη ιχνών από σημάδια πάνω σε απολιθωμένα οστά ζώων τα οποία βρέθηκαν στη βόρεια Αιθιοπία, οι πρόγονοί του ανθρώπου την εποχή της Λούσι –πριν από 3,4 εκατ. χρόνια– χρησιμοποιούσαν πρωτόγονα εργαλεία για να κόβουν το κρέας τους.

Η ομάδα των ερευνητών υπό τον Σάνον ΜακΦέρον του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ στη Λειψία, αναφέρει... στη σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα τα ξένα μέσα, ότι ο Αυστραλοπίθηκος Αφαρένσις (το είδος της Λούσι που ανακαλύφθηκε το 1976) χρησιμοποιούσε εργαλεία. Αυτό σημαίνει ότι η εξέλιξη της χρήσης των εργαλείων και της κατανάλωσης κρέατος είναι πιο αρχαία και περίπλοκη από ό,τι
νόμιζαν οι επιστήμονες. Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος πρόγονος του ανθρώπου, υπήρξε πιθανότατα πιο κοντά στον άνθρωπο παρά στον πίθηκο.

Οι επιστήμονες γενικά θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι η ανακάλυψη των εργαλείων και η κατανάλωση κρέατος, που σηματοδοτούν την ανάδυση του γένους Homo, είχαν συμπέσει πριν από περίπου 2,5 εκατ. χρόνια (τα αρχαιότερα λίθινα εργαλεία μέχρι σήμερα, ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, είχαν βρεθεί στην περιοχή Γκόνα της Αιθιοπίας), αλλά τώρα αυτή η ημερομηνία μεταφέρεται πολύ πιο πίσω στο παρελθόν, στα 3,4 εκατ. χρόνια.

Μερικοί πάντως επιστήμονες δήλωσαν ότι δεν έχουν πειστεί για την ορθότητα της ανακάλυψης, τόσο για την παλαιότητά των οστών, όσο και για το κατά πόσο τα σημάδια έχουν γίνει από εργαλεία ή από δόντια άλλων ζώων (π.χ. κροκοδείλων).

Δεν υπάρχουν σχόλια: