www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Κινητικότητα στον κλάδο των γαλακτοκομικών

Έντονη κινητικότητα και συνεχείς επαφές πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στον κλάδο των γαλακτοκομικών. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες στην κρίση, ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν ή μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα, αλλά και εκείνοι που συνειδητοποιούν πως η συνολική αγορά (γάλα, γιαούρτι, παγωτό κλπ.) είναι πολύ μικρή για να αντέξουν όλοι στον ανταγωνισμό.


Όπως προκύπτει, τα βλέμματα την περίοδο αυτή είναι στραμμένα σε Vivartia, Danone αλλά και στην ΕΒΓΑ. Η Δέλτα Τρόφιμα μετά την απόσχιση του κλάδου γαλακτοκομικών της Vivartia και την επαναδημιουργία της αυτόνομης εταιρείας έχει έρθει στο προσκήνιο προσελκύοντας το ενδιαφέρον και μάλιστα όπως δήλωσε πρόσφατα και ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Ντένης
Μαλαματίνας έχουν γίνει κρούσεις για την απόκτησή της από παίκτες του εξωτερικού.

Δεν άργησε λοιπόν να πέσει στο τραπέζι το όνομα της Danone, η οποία εμμέσως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποκτήσει και παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας, πυροδοτώντας σενάρια. Σενάρια και φήμες που η Vivartia κλήθηκε εντέλει να διαψεύσει και επίσημα.

Στόχος της Vivartia για την Δέλτα Τρόφιμα στην παρούσα φάση δεν είναι η πώληση, αλλά αντίθετα η ενίσχυση, γι’ αυτό και η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές για εξαγορές, και δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχουν εξελίξεις. Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί η διοίκηση πρόσφατα. Παράλληλα μέσω επενδύσεων της τάξης των 15,6 εκατ. ευρώ σκοπεύει να ενισχύσει το κομμάτι των χυμών με τη δημιουργία νέας μονάδας επεξεργασίας και για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου κατεψυγμένων τροφίμων. Επίσης, σκοπεύει να ενισχύσει και την δραστηριότητα της στο γιαούρτι.

Το ενδιαφέρον της, όμως, για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ελλάδα δεν έχει κρύψει η Danone. Αν και άμεσα σχέδια για ένα deal δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού ομίλου, κ. Franck Riboud, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας, «η εταιρεία σκοπεύει να εξακολουθήσει την επιθετική στρατηγική για την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά και θα συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα».

Έντονη είναι η φημολογία το τελευταίο διάστημα για επαναπροσέγγιση της ΕΒΓΑ από την Algida στο κομμάτι του παγωτού, γεγονός που για να ευδοκιμήσει ωστόσο απαιτεί και την συναίνεση της μητρικής ΦΑΓΕ. Η κατάσταση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΕΒΓΑ τα τελευταία χρόνια δεν χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς η εταιρεία είχε το 2008 καθαρή κερδοφορία της τάξης των 200.000 ευρώ και συνολικές δανειακές υποχρεώσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ.

Με την Nestle να ενδυναμώνει το δίκτυο διανομής της πανελλαδικά, η ιταλική εταιρεία που κατατάσσεται πλέον δεύτερη σε μερίδια αγοράς έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την απόκτηση της ΕΒΓΑ, γεγονός που θα της επιτρέψει να καταστεί πιο ισχυρή.

Τα σχέδια της ΑΤΕ

Η δρομολόγηση εξελίξεων στον κλάδο των γαλακτοκομικών δεν αποκλείεται να έρθει από την ΑΤΕ, αφού η τράπεζα δείχνει αποφασισμένη να απεμπλακεί από μη τραπεζικές συμμετοχής της, γεγονός που θα έφερνε την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη σε ρόλο «νύφης». Υπενθυμίζεται ότι η ΑΤΕ ελέγχει το 67,77% του μετοχικού κεφαλαίου της ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, η οποία εμφανίζει ενοποιημένη καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ.

Εφόσον προχωρήσουν τα εν λόγω σχέδια της ΑΤΕ δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να βγουν στον «αέρα» οι σχετικοί διαγωνισμοί ώστε οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ενώ η ΑΤΕ δεν θα ήταν αρνητική να περάσει η εταιρεία εξολοκλήρου σε συνεταιριστικά χέρια.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: