www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Δ. Δασκαλόπουλος: Η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα προβλήματά της

Την ανάγκη τα μέτρα ελέγχου «των υπερβολών του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και επιβολής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας να συνοδευτούν από «ουσιαστική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης ... και από την ενίσχυση και μετεξέλιξη των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.


Πιο αναλυτικά, κατά την ομιλία του στη συνάντηση του Συμβουλίου των Προέδρων της Businesseurope (Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανικών και Εργοδοτικών Οργανώσεων) στις 11 Ιουνίου, τόνισε πως «η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη δεν θα ξεπεραστεί όσο την αντιμετωπίζουμε με τις παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισής της».

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως «τα μέτρα ελέγχου των υπερβολών του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιβολής αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι απαραίτητα αλλά ταυτόχρονα ενέχουν ένα δυσβάστακτο κοινωνικό κόστος. Οφείλουν, λοιπόν, να συνοδευτούν από ένα νέο όραμα

για εκείνη την ουσιαστική εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών μας καθώς και από την ενίσχυση και μετεξέλιξη των ευρωπαϊκών θεσμών -όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο κ. Δασκαλόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα ξεπεράσει τα προβλήματά της και θα επανέλθει σε τροχιά ανταγωνιστικής ανάπτυξης με δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ με την παρέμβασή του μεταξύ άλλων επιχείρησε να αναδείξει την αναπόφευκτη εξάρτηση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της χώρας από τα ξένα κεφάλαια και, ως εκ τούτου, την αδήριτη ανάγκη της προσέλκυσής τους με διεθνώς ανταγωνιστικούς όρους.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συνολικά, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, ήρθε η στιγμή να επιδείξουμε θάρρος και τόλμη. Να δείξουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα, που αναπόφευκτα συνοδεύουν και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως η ΟΝΕ και να διαφυλάξουμε έτσι το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον μέσα σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα, κοινωνικές συγκρούσεις και θεσμικές παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, στην παρουσίασή του ο κ. Δασκαλόπουλος επισήμανε πως:

«Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδος, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό της Αυστρίας και της Πορτογαλίας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό της Ιταλίας και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης είναι το 4ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη των 27.

»Επειδή, όμως, το χρέος του ιδιωτικού τομέα είναι στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης, η συνολική δανειακή επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας είναι επίσης στα επίπεδα του μέσου όρου της Ευρώπης.

»Παράλληλα, το τραπεζικό σύστημα έχει μία ισχυρή κεφαλαιακή βάση, η πιστωτική πολιτική που ακολουθεί είναι η πιο συντηρητική στην Ευρώπη και η αγορά των ακινήτων δεν έχει εξελιχθεί σε φούσκα -το αντίθετο μάλλον, εμφανίζεται ως υποεκτιμημένη.

»Τα δύο διαρθρωτικά προβλήματα, λοιπόν, που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας αφορούν στο συνδυασμό του υψηλού ελλείμματος και του υψηλού χρέους και στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών. Παράλληλα, ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει το κόστος της πιστοληπτικής υποβάθμισης του δημοσίου τομέα -γεγονός που συνεπάγεται την ουσιαστικά αδικαιολόγητη με αναφορά στα πραγματικά επιχειρηματικά δεδομένα επιβάρυνσή του με υψηλότερο κόστος κεφαλαίων».

Στη συνέχεια, ο κ. Δασκαλόπουλος ανέλυσε τα βασικά στοιχεία του δεσμευτικού Μνημονίου, που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εξήγησε πως τα προβλεπόμενα μέτρα επιδιώκουν με μετρήσιμους στόχους και σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να αποκαταστήσουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας και να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά, μέσα σε συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε από το Συμβούλιο των Προέδρων της BUSINESSEUROPE να αναγνωριστούν με ρεαλισμό οι μεγάλοι κίνδυνοι που έχουν δημιουργηθεί από την τεράστια ρευστότητα της παγκόσμιας οικονομίας, τα εθνικά χρέη και τις ακρότητες του σύγχρονου καπιταλισμού ώστε να είναι ταυτόχρονα ευφάνταστες και ρεαλιστικές οι λύσεις που θα προταθούν και θα εφαρμοστούν. «Διαφορετικά» υπογράμμισε ο κ. Δασκαλόπουλος «κινδυνεύουμε να μην μπορέσουμε να διαχειριστούμε την κρίση -που εξακολουθεί να είναι παγκόσμια».
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: