www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Κάθε νησί θα γίνει ένας δήμος

'Εναν δήμο σε κάθε νησί -με εξαίρεση την Κρήτη- προβλέπει ο «Καλλικράτης», ο νόμος για τη νέα αρχιτεκτονική της τοπικής αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης, ο οποίος αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μετά από τρεις μήνες συζήτησης με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και με τοπικούς φορείς και βουλευτές διαμόρφωσε την τελική πρότασή της για τους νησιωτικούς δήμους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης διαδραμάτισε ο
υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης, ο οποίος έχει διατελέσει δήμαρχος Πάρου. Τα βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τη νησιωτική «διάσταση» του «Καλλικράτη» είναι:

Η δημιουργία ενός δήμου σε κάθε νησί με εύλογες εξαιρέσεις για τα πολύ μικρά νησιά τα οποία διαθέτουν επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση και θα συνενωθούν με το πλησιέστερο νησί-δήμο.

Θεμελιώνεται ο δήμος-κυβερνείο για την άμεση εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νησιωτικοί δήμοι θα ασκούν περισσότερες αρμοδιότητες σε σχέση με τους ηπειρωτικούς δήμους, αναλαμβάνοντας και αρμοδιότητες που στην υπόλοιπη Ελλάδα ασκούνται από την περιφέρεια. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα μεταφερθούν στους νησιωτικούς δήμους οι αρμοδιότητες των τομέων που αφορούν την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την εξυπηρέτηση του πολίτη, την υγεία και την πρόνοια, τις μεταφορές και τα δημόσια έργα. Επίσης θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στην ενέργεια, στο εμπόριο και στην απασχόληση.

Τα τοπικά συμβούλια που θα λειτουργούν σε δήμους οι οποίοι θα δημιουργηθούν από εκτεταμένες συνενώσεις (π.χ. νησί της Ρόδου ή της Κέρκυρας) θα αποκτήσουν αρμοδιότητες αντίστοιχες των διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων δήμων. Σε κάθε δήμο που θα συνενωθεί στο πλαίσιο του νησιωτικού δήμου θα αντιστοιχεί ένας τοπικός αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα είναι πρόεδρος των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων.

Οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα είναι αρμόδιες και για τον σχεδιασμό, την έγκριση και την παρακολούθηση των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Τουρισμός

Επιτροπή Προβολής

Σε κάθε νησιωτικό δήμο θα συσταθεί Επιτροπή Τουριστικής Προβολής για την επεξεργασία θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου. Παράλληλα σε κεντρικό επίπεδο θα ιδρυθεί το Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής που θα διαδραματίσει ρόλο συμβούλου του κράτους και της αυτοδιοίκησης σε θέματα χάραξης και άσκησης πολιτικών για τις νησιωτικές περιοχές και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως ιδίως για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου οι πολίτες θα εκλέγουν έτσι με αμεσότερο τρόπο τους εκπροσώπους τους στο περιφερειακό συμβούλιο, αφού προβλέπεται να καθοριστεί εκλογική περιφέρεια όχι το σύνολο του νομού αλλά τα παλαιά επαρχεία.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια: