www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Μόνο ο Γ. Ζανιάς στο Eurogroup της Πέμπτης


Μόνον ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα εκπροσωπήσει τελικά την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές που μετέφεραν σχετική απόφαση που ελήφθη κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των αρχηγών των τριών κομμάτων.

 Η αρχική σκέψη να παρίσταται ατύπως στη συνεδρίαση και ο καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο οποίος προορίζεται για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα, εγκαταλείφθηκε για θεσμικούς λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, ο κ. Ράπανος θα παραμείνει στην Αθήνα, αλλά δεν θα ορκιστεί υπουργός πριν από την επιστροφή, από τις Βρυξέλλες, του κ. Ζανιά, προκειμένου ο τελευταίος να έχει την θεσμική ιδιότητα του υπουργού και να παραστεί με αυτήν και στη συνεδρίαση του Εκοφίν που θα ακολουθήσει το
Εurogroup.

 Εν τω μεταξύ σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρώτη επαφή της τρόικας με τη νέα κυβέρνηση θα είναι μια «συνάντηση γενικής επισκόπησης», καθώς στην Αθήνα θα έρθουν κατ' αρχήν μόνον οι τρεις επικεφαλής. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν τα αποτελέσματα από τις επαφές στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΚΤ και του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασιστεί πότε θα αρχίσει ο νέος έλεγχος της οικονομίας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση του δανειακού προγράμματος.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στην ατζέντα θα τεθεί σίγουρα ο περιορισμός του δημόσιου τομέα, με αιχμή τη μείωση υπηρεσιών και τομέων και τον περιορισμό των δαπανών. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Ως εκ τούτου, ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, θα αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς.

 Σχετικά με τις απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, το στέλεχος του υπουργείου είπε ότι η τρόικα πιθανόν να θέσει το θέμα της αλλαγής του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι όταν «κλείνουν επιχειρήσεις, οι υπάλληλοι πρέπει να τίθενται σε εργασιακή εφεδρεία τουλάχιστον, και όχι απλώς να μετατίθενται, καλύπτοντας εκ νέου οργανικές θέσεις». Στην ατζέντα θα τεθούν, επίσης, η κατάρτιση του νέου φορολογικού με αιχμή την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει έως τώρα η απαιτούμενη πολιτική βούληση.

 Όσον αφορά, τέλος, μια πιθανή χρονική παράταση του μνημονίου, ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι η σχετική συζήτηση μπορεί να αρχίσει με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, με στόχο την επέκτασή του κατά 2 χρόνια και την ενίσχυση της χρηματοδότησης κατά 16 έως 20 δισ. ευρώ (για την περίοδο 2015 - 2016). Φυσικά, πρόσθεσε, όλα θα εξαρτηθούν και από τον βαθμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία εφέτος και από το εάν αυτή θα υπερβεί το 6% - 6,5%, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν για μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4,7% το τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: