www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις

Σε αναζήτηση συγκλίσεων για τις προγραμματικές θέσεις αλλά και τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που εντείνουν τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

 Εκπρόσωποι των τριών κομμάτων έχουν αυτή την ώρα συνάντηση στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συμμετέχουν από τη ΝΔ οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, από το ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ τη Δημοκρατική Αριστερά εκπροσωπεί ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

 Παράλληλα συνεχίζονται οι διεργασίες και εντός των κομμάτων. Το απόγευμα ολοκληρώθηκε, η σύσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τη στενή ομάδα των «επτά» στελεχών (Κ. Σκανδαλίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Χρυσοχοϊδης, Ανδ.
Λοβέρδος, Π. Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης), στην Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στη σύσκεψη, έγινε πολλή συζήτηση αναφορικά με το προγραμματικό πλαίσιο που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ ο κ. Βενιζέλος «εξουσιοδοτήθηκε» από τα κορυφαία στελέχη να χειριστεί το θέμα της συμμετοχής των προσώπων στην κυβέρνηση, θέμα για το οποίο ακούστηκαν όλες οι απόψεις.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου σχήματος, η Ιπποκράτους δεν αποκλείει οι εξελίξεις να επιταχυνθούν και απόψε να υπάρξει συνάντηση των Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη. Αύριο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, οριστικές αποφάσεις σχετικά με την τελική θέση του αρχηγού του κόμματος ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 19.00.

Στο μεταξύ τα μηνύματα που εκπέμπονται και από τα τρία κομματικά επιτελεία συγκλίνουν στο γεγονός ότι υπάρχουν σημεία συμφωνίας.

«Υπάρχει η διερευνητική διαδικασία, όλα τα άλλα θα συζητηθούν αμέσως μετά. Υπάρχουν συγκλίσεις και περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί λεπτομερώς επί του θέματος.

Ακόμη, υπογράμμισε πως ό,τι έχει πει ο Αντώνης Σαμαράς για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και τις τροποποιήσεις των πολιτικών ισχύουν στο ακέραιο.

 «Ο Αντώνης Σαμαράς έχει μιλήσει για την κοινωνική συνοχή, γιατί δεν μιλάμε μόνο για οικονομία και αριθμούς, αλλά για τους πολίτες και το ζητούμενο είναι το πώς θα ξεκολλήσουμε σιγά - σιγά από την κρίση, με μέτρα για τους ανέργους και την ανάπτυξη, γιατί η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει σχεδόν διαλυθεί», τόνισε.

 Σύμπτωση απόψεων και πρόθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών για το σχηματισμό κυβέρνησης το ταχύτερο διεφάνη και από τις δηλώσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση νωρίτερα σήμερα. 

«Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει και θα αποκτήσει κυβέρνηση το ταχύτερο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Συμφωνήσαμε πως πρέπει να επιταχυνθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, πρότεινε τη συγκρότηση μιας εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τη συμμετοχή δυνάμεων και από την αντιπολίτευση. Όπως είπε, πρέπει να συγκροτηθεί μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα φροντίσει για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Ανέφερε ακόμη ότι είναι πάντα ανοικτή η πρόσκληση και επιβεβλημένη και η αποδοχή της για συμμετοχή δυνάμενων πέραν αυτών που θα μετέχουν στην κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι δυνατή η τροποποίηση των όρων του μνημονίου σήμερα, εξηγώντας ότι στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης βασικός στόχος ήταν η σύναψη της δανειακής σύμβασης και η μείωση του χρέους. Τώρα, πρόσθεσε, υπάρχει το κεκτημένο, η βάση εκκίνησης για τη φάση της αναθεώρησης. 

Συγκλίνοντας με τις απόψεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι για το σχηματισμό της κυβέρνησης σημασία έχει το προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και η φερεγγυότητα και η καταλληλότητα των ατόμων που θα την απαρτίζουν. 

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης προέταξε την ανάγκη συμφωνίας επί των προγραμματικών ζητημάτων, τα οποία, όπως είπε, θα αποτελέσουν τον αποφασιστικό συνεκτικό ιστό για μια κυβέρνηση που θα μπορέσει να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας που σήμερα είναι τεμαχισμένη.

 O κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι επιταχύνεται η διαδικασία και ότι τις επόμενες ώρες είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία αν υπάρξει σύμπτωση στη φερεγγυότητα των προσώπων και στα προγραμματικά ζητήματα. Πρόσθεσε ότι αναμένει τις θέσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, επί των προγραμματικών ζητημάτων.

 Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα περί εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας, πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, κάνοντας λόγο για τακτικισμούς και επαναλαμβάνοντας πως ο ελληνικός λαός έδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: